Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протече таванът в 4 зали на Етнографския музей (СНИМКИ)

04 февруари 2017, 17:15 часа • 1338 прочитания

Протече таванът в Националния етнографски музей. Това се случи вчера час преди откриването на фотоизложбата „Различната България“.

Снеготопенето на покрива на занемареното източно крило на Царския дворец причини течове в две от експозиционните зали на втория етаж, както и в две от наскоро обновените със собствени средства на ИЕФЕМ зали на първия етаж, съобщиха от музея.

Музейният екип, заедно с директора на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей доц. Петко Христов, паралелно с откриването на изложбата „Различната България“, полагаше усилия да спаси паркета в залите с кофи, гъби и винили от минали изложби. 

Директорът на института доц. Петко Христов съобщи, че в понеделник ръководството ще установи причината за течовете в четирите зали на музея, ще информира медиите и гражданите за наличните поражения и ще съобщи какви действия ще предприемат.

Точно преди пет години, през февруари 2012 г., приключи основния ремонт на западното крило на Двореца – мястото на Националната художествена галерия, в който бяха вложени 3 625 196 лв. по оперативната програма "Регионално развитие". Източното крило на Националния етнографски музей не беше включено в проекта.

То не е ремонтирано от построяването на Царския дворец преди повече от 120 години и проблемите с тази час от сградата са много повече от вчерашното протичане в четирите зали. Тъй като сградата е собственост на Министерски съвет, институтът няма възможност да кандидатства за основен ремонт по проект, а бюджетът на БАН е крайно недостатъчен за тази цел.Въпреки течащото премеждие, откриването на изложбата протече отлично, с повече от 250 гости, очаровани от удивителните фотографии на Асен Великов.

Въпреки течащото премеждие, откриването на изложбата протече отлично, с повече от 250 гости, очаровани от удивителните фотографии на Асен Великов.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес