Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пращат доброволците в армията и на мисии в чужбина?

16 юли 2020, 07:14 часа • 5333 прочитания

Доброволни войници да бъдат пращани и на мироопазващите и мироналагащи мисии на армията в чужбина. Това предвижда законопроектът за въвеждане на доброволната служба на вицепремиера Красимир Каракачанов.

В сряда бяха публикувани за обществено обсъждане промени в закона за резерва на въоръжените сили. С изпращането на доброволците на мисии армията ще си осигурява редки специалисти за контингентите, с които имало проблеми в момента, става ясно от мотивите на министъра на отбраната.

При постъпване в доброволния резерв войниците ще преминават 6-месечна казарма. Те ще получават заплати като кадровите войници, а точният им размер ще се определя от министъра. След тази служба ще остават в резерва и ще бъдат викани отново на активна служба при нужда или в случай на война, пише 24 часа. Доброволните войници трябва да имат завършено поне основно образование.

За всяка година на разположение в резерва миналите през доброволната казарма ще получават по една месечна заплата от армията. Доброволни войници ще могат да стават и хора с двойно гражданство. Задължително военно обучение за гимназистите въвежда още проектът на Каракачанов. То ще е 10 часа на година от часовете на класа. Студентите пък ще могат направо да кандидатстват за обучение и във висшите военни училища като офицери от резерва.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес