Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доган и Пеевски: Кой колко гласа ще вземе на изборите? Прогноза на доц. Милен Любенов (ВИДЕО)

16 септември 2024, 19:30 часа • 11186 прочитания

Процесите в ДПС са свързани с икономически причини, тъй като тази партия се превърна в корпорация, която се отдалечи от своите избиратели.

Това заяви в предаването "Студио Actualno" политологът доц. Милен Любенов. По думите му е много интересно как ще реагират на тези процеси избирателите на ДПС. "Дали ще надделее тезата, че Пеевски е откраднал партията и трябва връщане назад във времето, когато е основана ДПС, или пък тезата на Пеевски, че той води битка с така наречените от него "деребеи", отбеляза още Любенов.

"Все пак аз си мисля, че в рамките на тези 350 000 гласа (колкото ДПС получи на последните предсрочни парламентарни избори - бел. ред.), сега вероятно те могат да се разделят 2.5:1 - тоест 250 000 гласа за формацията около Доган и максимум 100 000 гласа за формацията около Пеевски", пресметна доц. Любенов.

"За коалицията на Ахмед Доган много важно ще бъде дали той ще се включи активно в кампанията: с обиколки в регионите, с интервюта дори пред медиите, с участие под някаква активна форма в тази кампания. Ако това не се случи, според мен тогава съществува сериозен риск пред кампанията на Доган, защото тогава избирателите ще си зададат резонния въпрос: "Къде е Доган?" Докато Пеевски ще заложи вероятно на това, което е правил в миналата кампания със силна мобилизация на основата на корпоративно-клиентелистки подход към избирателите с много дейно участие на структурите, които са на практика военизирани и силно йерархични: през кметовете, общинските съветници, фирмите, ако щете в тези райони. Така че там няма нещо, което да ни изненада като кампания", убеден е доц. Любенов.

В каква форма политическите партии влизат в поредната предизборна ситуация - гледайте още във видеото. 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес