Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Федералният резерв на САЩ понижи водещата лихва с 0,5%

18 септември 2024, 23:52 часа • 797 прочитания

Федералният резерв на САЩ намали водещата лихва с 0,5 процентни пункта в първото намаление след пандемията от Ковид, като рязко понижи разходите по заемите точно преди президентските избори през ноември.

Решението на Фед ще се отрази на лихвите, по които търговските банки отпускат заеми на потребителите и предприятията, като намали цената на заемите - от ипотеки до кредитни карти, предава БГНЕС. 

Новината вероятно ще бъде добре приета от кандидата на демократите Камала Харис, която се стреми да изтъкне икономическите постижения на президента Джо Байдън в надпреварата си срещу републиканеца Доналд Тръмп. 

Още: Протоколите на Фед: Лихвите тръгват надолу през септември

Управляващите Фед гласуваха с 11 на 1 гласа в полза на понижаването на основния лихвен процент на централната банка до нива между 4,75% и 5,00%, обяви Фед в изявление.

Те също така предвидиха допълнително намаляване с половин пункт до края на тази година и допълнително намаляване с един процентен пункт през 2025 г.

„Време е да пренастроим политиката си към нещо, което е по-подходящо предвид напредъка по отношение на инфлацията и придвижването на заетостта към по-устойчиво ниво“, заяви председателят на Фед Пауъл след обявяването на решението. „Това е началото на този процес“, добави той.

Още: Във Федералния резерв са разделени по въпроса за лихвите

Фед заяви, че Комитетът за определяне на лихвените проценти „е придобил по-голяма увереност“, че инфлацията се движи към дългосрочната цел от 2%. В съобщението се казва, че „рисковете за постигане на целите за заетостта и инфлацията са приблизително балансирани“. Фед има двоен мандат от Конгреса да действа независимо за справяне както с инфлацията, така и със заетостта.

Анализаторите очакваха Фед да намали лихвите, тъй като инфлацията се понижава, а пазарът на труда продължава да се охлажда в изненадващо устойчивата икономика след края на кризата.

Те обаче не бяха сигурни в размера на този ход, като някои очакваха четвърт процентен пункт, а други предвиждаха по-значителното понижение с половин пункт, което крие по-голям риск от повторно разпалване на инфлацията. 

Още: Кристалина Георгиева: Фед не трябва да понижава лихвите преди края на 2024 г.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес