Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Успешен стоп на заобикалящи санкциите търговски потоци от Турция към Русия: Киев се похвали

16 септември 2024, 17:54 часа • 1832 прочитания

По-голямата част от потоците от Турция към Русия за заобикаляне на международните санкции бяха спрени, обяви посланикът на Украйна в Анкара Васил Боднар.

Турската страна също е заинтересована от това, за да не попадне под вторични санкции, заяви дипломатът в интервю за РБК-Украйна.

Турция има много специфична позиция по отношение на политиката на санкции. Тя се присъединява само към онези наказателни мерки, които са въведени от ООН или от Съвета за сигурност на ООН.

Още: Двама руски олигарси загубиха дело срещу санкциите на ЕС

„Съответно санкциите, въведени от Европейския съюз и САЩ или други институции, се считат за незадължителни за Турция. Тази политика е в сила от 2014 г. насам“, припомни Боднар.

По думите му - Украйна постоянно води диалог с Анкара по този въпрос, като я насърчава да заеме по-активна позиция в това отношение, по-специално по отношение на избягването на заобикалянето на санкциите.

Снимка: БГНЕС

Повечето от потоците са спрени

Боднар заяви, че въпросът е бил доста актуален през 2022-2023 г., когато Москва се е опитвала да изнася крадено зърно от окупираните територии на Украйна, през Турция, за други пазари или за самата турска страна. Тогава западни компании се опитаха да транспортират продукти с двойна употреба, електроника или други стоки за Русия - през територията на Турция.

Още: ЕС вади бивш пилот от Формула 1 и майката на Пригожин от списъка с руски санкции

"Към днешна дата повечето от тези потоци са спрени. Турската страна също е заинтересована от този процес, за да не попадне под вторични санкции. Установихме двустранен диалог по този въпрос. В Турция вече имаше съответни делегации, които поддържаха комуникация с повечето от органите, ангажирани с външната търговия, с банковия сектор", каза Боднар.

"И тук има не само Турция-Русия, има и четвърти или пети страни, т.е. възможни доставки за Грузия или Казахстан, които по-късно може да не достигнат до тези страни, или получател е самата страна агресор. Затова с всяка от компаниите работим много подробно по всеки случай. Има доста механизми, но основният е двустранният диалог, взаимното разбиране и доверието", добави украинският посланик.

Турция е една от страните, които помагат на Русия да поддържа своята икономика и военна машина. През август САЩ предупредиха Анкара за последствията от износа на военно оборудване за Москва. Вашингтон настоява за прекратяване на доставките на части, използвани в руското военно оборудване.

Още: Руски банкер с американски санкции в директорския борд на МВФ

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес