Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обичай ближния така, както обичаш самия себе си (ВИДЕО)

16 септември 2024, 17:35 часа • 606 прочитания

Тема на днешното първо за сезона издание на „Видимо и невидимо: Път към съвършенството“ с Нина Ненова и Нино Нинов е любовта към себе си.

„Истинската любов към себе си е продиктувана от разбирането, приемането и осъзнаването, че всеки един от нас има божествен произход, ние носим частица от създателя. И когато човек започне да живее с това разбиране и осъзнаване, тогава егото постепенно отстъпва на втори план, защото тогава ти започваш да осъзнаваш колко си уникален, колко си специален. Самият акт, че ти си роден тук, в този живот, в този свят, показва че ти си необходим на света, защото светът не може без теб. Всеки един от нас е създаден с много любов и е много специален. Всеки един от нас има своето място в играта наречена живот, защото всеки един от нас има специална мисия и точно това е - човек да приеме своята уникалност, да изпълни своето предназначение, заради което идва тук, в този живот. И така съвсем логично стигаме до заключението, че всеки един от нас има всички пълни основания да обича себе си. Такова е разбирането на Кабала̀“, казва Нина Ненова. Още: Ако човек използва разумно ресурсите на природата, тя му се отплаща (ВИДЕО)

Според Нино Нинов главната разлика между егоиста и човека, който обича себе си е, че егоистът живее с усещането, че всички са му длъжни по някакъв начин. Докато другият живее със знанието за необходимостта да дава на обществото. „Егоистът обичайно се изживява като страдалец, като мъченик, като човек, който е вечно недоволен от това, което има, от придобивките си. Човекът, който обича себе си се стреми и намира начин да се радва на по-дребните неща в живота, търси радостта и се опитва, и успява да я изживява. Разликата се състои в гледната точка за живота.“

„Какво можем да получим от лимон? Естествено - лимонов сок. Не може да получим ябълков сок или сок от ананас. Същата работа е и с човека. Ако човекът вътре в себе си таи негативни чувства, омраза, това може да извади навън от себе си. Ето защо е изключително важно човек да обича, да харесва и да уважава себе си, за да може това да даде и на останалите.“, съветва Нино Нинов. Още: Владимир Будинов: 5 септември е резултат от неофициалната съветско-българска политика (ВИДЕО)

За да научите дали любовта към себе си е проява на чист егоизъм или е нещо различно, каква е връзката между любовта към себе си и обичта към другите хора, както и да получите някои практически съвети по отношение на това важно чувство, гледайте целия разговор във видеото.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес