Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Член на ВСС не смята, че ще бъдат избрани качествени хора за главен прокурор и председател на ВАС

16 септември 2024, 19:12 часа • 720 прочитания

„Развитието на нещата не ми дава увереност, че ще се назначат качествени хора“. Това заяви по повод процедурите за избор на главен прокурор и председател на Върховния административен съд Олга Керелска, член на Висшия съдебен съвет.

Тя бе един от тримата членове, които бяха против откриване на процедурата за избор на главен прокурор. Според нея съветът с изтекъл мандат няма моралното право да проведе избора.

Още: След главен прокурор: ВСС с изтекъл мандат ще избира и председател на ВАС

В предаването „Лице в лице“ по bTV Керелска отправи укор към политическата класа, че не е направила нищо, за да избере нов състав на Висшия съдебен съвет.

„Оттам трябваше да тръгнат нещата. Не може да се очаква от ВСС да изпълнява закона или Конституцията, а Народното събрание да не изпълнява собствените си закони или Конституцията“, посочи съдия Керелска.

Още: Въпреки изтеклия мандат: ВСС ще избира нов главен прокурор

Тя уточни, че докато Сарафов можеше да продължи да изпълнява функциите на главен прокурор до избирането на нов ВСС, то Георги Чолаков сдава поста председател на Върховния административен съд след края на мандата му.

Процедурата по избор на негов наследник все още не е официално открита, като днес комисия към съдийската колегия  е приела времеви график. Първо той трябва да бъде приет от съдийската колегия, а след това от пленума на ВСС. Керелска обяви, че ще гласува против откриването и на тази процедура, но тъй като „добре познава практиката“ смята, че тя ще започне. 

Още: Кой е най-вероятният кандидат за нов главен прокурор?: Говори Атанаска Дишева

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес