Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Самоков поздрави учителите и учениците за първия учебен ден

16 септември 2024, 18:40 часа • 646 прочитания

Кметът на Самоков Ангел Джоргов поздрави всички учители, ученици и родители по случай първия учебен ден. Ето какво каза градоначалникът: 

Преди всичко, искам да Ви пожелая, да бъдете здрави, за да можете да учите и спортувате пълноценно през новата учебна година. А Вашите учители да успеят да Ви научат на всичко, което са планирали и подготвили.

Мили първокласници,

Днес, е Вашият ден! С първите удари на училищния звънец за всички Вас - 315 деца от Самоковска община, започва едно ново приключение. Това е личното Ви пътуване в света на книгите и знанията, на спортните игри и на забавленията в междучасието.

Искрено и благородно Ви завиждам за времето, в което ще откривате нови приятели.

Вярвам, че като истински деца на нашия град, не само ще бъдете внимателни в час, но ще спортувате всеки ден – както във физкултурния салон и училищния двор, така и по обновяващите се спортни площадки в Самоков.

Скъпи ученици и гимназисти,

Няма да Ви отегчавам с изтъркани думи за знанията и важността на научените уроци.

Ще Ви разкажа за нещо, без което трудно си представяме нашето всекидневние през последните 15-тина години. Нещо, което е забранено в училище, но Вие се опитвате да го използвате тайно. А за много от Вас, когато не го държите в ръка, сякаш е настъпил краят на света.

Да, точно така – става дума за смартфона. Или по-скоро за човека, който налага на пазара този продукт на нашето съвремие.

Става дума за големия мечтател Стив Джобс, който освен успешен бизнесмен бе и много мъдър човек. И той смяташе, че зад всяка успешна история, включително и неговата собствена, стои ЧОВЕК С МЕЧТА.

Моите мечти се родиха тук – в родния ми град и в моето училище. Ден след ден - в класните стая, в разговорите с моите учители и докато учех по любимите си предмети. Затова вярвам, че училището е едно поле на мечтите.

Полето на Вашите мечти, което ще Ви изведе на пътя на успешната професионална реализация.

Продължавайте да мечтаете, защото от сбъднатите мечти, а не от смартфоните, се ражда истинският живот. Сигурен съм, че от Вашите мечти тук ще се роди един по-добър и красив Самоков за всички нас.

Уважаеми учители,

Ангажиментът ми като кмет е да гарантирам подкрепата за развитието и модернизацията на образователните институции в общината.

Малко градове в България имат толкова богата просветна и книжовна история, колкото нашият Самоков.

Традициите ни задължават непрекъснато даправим инвестиции за повишаване на качествотона средното образование в града.

Пример за този ангажимент са проектите за обновяване на училищата в общината, по които работим с моя екип и държавните институции.

В СУ „Отец Паисий“, в ОбУ „Неофит Рилски“ и в Професионалната гимназия по туризъм предстои изграждането на нови физкултурни салони с най-добрите и съвременни условия за спорт и извънкласни дейности. А в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ вече се изпълнява проект за пристройка, която включва столова и две учебни зали. В ПГ „Константин Фотинов“ пък успешно завърши ремонтът на крилото при физкултурния салон. Преди първия учебен ден бяха ремонтирани и пет класни стаи в ОУ „Станислав Доспевски“.

Нашите училища са символ на историята на образованието в Самоков. В същото време те следват най-модерните иновативни тенденции на преподаване. Това се все предпоставки за Вас и за Вашите ученици да имате нормален учебен процес, а децата да имат възможност да спортуват и да развиват двигателната си култура. Нещо изключително важно, защото Вашите възпитаници са богатството и бъдещето на Самоков.

Честит празник и успешна учебна година!

Още: Рекорден брой участници събра състезанието по летен биатлон в Боровец

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес