Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Намаляват бездомните кучетата в София

07 януари 2014, 14:54 часа • 33132 прочитания

В момента в приюта в Богров няма кучета, всички животни си взехме, сега имаме 235 кучета, не сме изоставили нито едно, тъй като така или иначе там няма кой да се грижи за тях, разказа Надя Станчева, управител на фондация "Animal Rescue"-София.

В края на миналата година за Надя и за всички работещи в организацията и техните многобройни приятели и дарители стана истинско коледно чудо. Те успяха да съберат необходимите пари, за да сбъднат мечтата си и да имат свой собствен приют, който веднага кръстиха "Фермата". Новият дом на стотици кучета и техните грижовни приятели се намира между Долни и Горни Богров, съвсем близо до стария приют "Богров".

Превръщането на "Фермата" в истински приют за бездомни животни обаче ще отнеме няколко месеца, тъй като предстои много работа. Освен, че трябва да се изградят клетките, в които ще се настаняват по не повече от 2-3 кучета, ще се работи и по създаването на клиника "Франциска" - мястото, където ще се лекуват и карантинират новоприетите котки и кучета. Има и много задачи по канализацията, електрическата мрежа, изолацията, покривите на сградите, допълва още БГНЕС.

Доброволците са добре дошли, а всеки, който иска да се включи с труд или материали в ремонта, или да дари каквото може за по-добрия живот на кучетата там, може да намери цялата необходима информация на интернет страницата на неправителствената организация. Приютът продължава да има нужда от храна, къщички, постелки, лекарства и най-различни консумативи. Екипът на "Animal Rescue" продължава и да е отворен по всяко време за осиновяване и за доброволци за разходки на кучетата.

"За нас стана като едно предколедно чудо. В последния момент се развиха нещата по начин, по който не сме се надявали. Закупихме "Фермата", а в последствие се наложи на бърза ръка да се изнесем от приюта в Богров и да се нанесем на новото място. Събрахме точно 210 000 евро, даже нотариалните такси платихме с торба от петолевки и двулевки от парите от продажбата на календарите. В банковата ни сметка имаше точно 210 000 евро. Всичко останало събрахме, изтръскахме джобовете, за да стигнем до закупуване на имота", спомни си Надя Станчева. Това, което ни прави най-щастливи не е само фактът, че успяхме да съберем парите и да закупим "Фермата", а това, че хората, които застанаха зад нас по време на събирането на средствата са с нас и сега и не може да си представите колко ни топли това, че нашите хора, нашите доброволци и дарители не казват вашата ферма, а казват нашата ферма, това е нашето общо място и наистина заедно го постигнахме, подчерта тя.

С парите организацията купува имот от около 6 декара с три сгради, в едната ще живеят кучетата, другата ще бъде лечебницата, а третата ще е склад. "В момента сме в безкрайно полеви условия. Искрено се надяваме, че преди да паднат големите студове ще сме успели да организираме нещата така, че поне да приберем кучетата вътре. От всичко имаме нужда. В същото време ще отглеждаме кучетата, които не успяхме да задомим, но и не изоставихме, въпреки че реално в момента нямаме много добри условия, в които да ги гледаме, но те все пак са по-добри, отколкото кучетата да са на улицата", каза още Надя Станчева. В момента всички от неправителствената организация освен, че са лекари, гледачи и администратори се занимават и с превръщането на сградите в това, което трябва да бъдат.

"Надяваме се да сме готови с регистрацията на приюта в началото на лятото. Първо трябва да приключи ремонтът, за да може да вземем разрешително за приют. При клиниката нещата са по-сложни, защото изискванията са повече и може би краят на лятото ще бъде завършена", добави Надя.

В приюта нямат много малки кучета. Изключение прави една немска овчарка, която буквално последните дни на престоя ни в приют Богров дойде и роди пред вратата, не знаем дали я изхвърлиха бременна при нас или тя сам беше решила да дойде при нас, сега при нас са нейните десетдневни бебенца, но нямаме други малки кучета, за щастие всички останали кутрета са в приемни домове. Имаме около 15 кученца, които живеят разпръснати в София при добри хора, които ще се грижат за тях докато поотраснат, обясни тя.

Кучетата намаляват в София и това най-вече си личи за непрофесионалистите. Ние виждаме и по други неща, но за хората това се забелязва по голямото количество котки, които се появиха в столицата. Проблемът с бездомните котки предстои, колкото повече намаляват кучетата, толкова повече ще се увеличат котките. Затова смятаме, че е недопустимо да няма нито един приют за котки в София и по тази причина ни се иска да отделим кътче в нашата прекрасна ферма, в което да гледаме и котета в нужда, коментира Надя Станчева.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес