Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 4 февруари 2024 г.

04 февруари 2024, 20:00 часа • 4578 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 4 февруари 2024 г.

ДЕПУТАТ ОТ СГЛОБКАТА НЯМА ДА ПОДКРЕПИ РОТАЦИЯ С МАНДАТ НА ГЕРБ

Депутатът от ПП-ДБ Бойко Рашков е против ротация с мандата на ГЕРБ. Той е против Калин Стоянов да остане вътрешен министър, тъй като според него е свързан с ДПС. Това става ясно от интервюто му в предаването "Политически НЕкоректно" по БНР.

"Има компромиси, които човек не трябва да прави, заяви още депутатът от ПП-ДБ. Той не смята, че трябва да се съгласява с хора, за които е констатирал, че не са работили в интерес на българското общество. ОЩЕ: Денков каза при какви условия ротацията може и да не стане (ВИДЕО)

ЗАПАДЪТ ИМА ПЛАН: МОСКВА ДА ПЛАЩА ЗА ИНВАЗИЯТА СИ В УКРАЙНА

Западните правителства изготвят планове за емитиране на дълг, за да помогнат за финансирането на Украйна, като използват руски активи като гаранция за изплащането му. Ход, който ще принуди Москва да започне да плаща за своята инвазия, пише Financial Times.

Според различни оценки, на Запад са замразени около 300 млрд. евро руски активи, след като Путин подпали войната в Украйна. 200 млрд. евро се счита, че са на територията и под юрисдикцията на ЕС.

БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТИ ЗА РУСКИ ГРАЖАДАНИ: ДЕПУТАТ ОТ ПП-ДБ ДАДЕ ПРИМЕРИ ЗА ПРОБИВ В СИГУРНОСТТА

Чрез Закона за българското гражданство допускаме инфилтриране и концентриране на руско влияние в държавата ни и службите спят. Това коментира депутатът от ПП-ДБ Кристина Петкова в „Събуди се“ по Нова телевизия.

Интервюто на депутата бе продължение на изнесеното от лидера на ДСБ Атанас Атанасов за "митичен човек" на име Глеб Мишин, който осигурявал цяла кавалкада от хора от руски произход, които получавали българско гражданство. 

"За периода от 2001 до края на миналата година над 10 хиляди руски граждани са получили гражданство. ДАНС се опитват да си измият ръцете със Съвета по гражданство, който е към Министерство на правосъдието", коментира още Петкова.

ПУТИН НЕ СПИРА, А ЗАГЛУШАВА И ДИСКРЕДИТИРА ПРОТЕСТИТЕ СРЕЩУ ВОЙНАТА (ВИДЕО)

Поредният и вече традиционен седмичен протест на организацията "Път към дома" този път протече по-различно – с арести. Припомняме, че организацията е дело на съпруги на мобилизирани и пратени на фронта в Украйна руснаци, които искат те да бъдат върнати и само "професионалната армия" да се занимава с дела като войната в Украйна.

АНАЛИЗ: ИДВА ЛИ КРАЯТ НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ? ТРЕВОГАТА ЗА СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ РАСТЕ (ВИДЕО и СНИМКА)

Политик националист стана първи министър на Северна Ирландия. Мишел О’Нийл от прообединената ирландска партия "Шин Фейн", някога политическа ръка на Ирландската републиканска армия (IRA), каза в обръщение към депутатите след назначаването си, че "днешният ден отваря вратата към бъдещето". Тя се закле да „служи еднакво на всички и да бъде първи министър за всички“, включително и за тези, които се идентифицират като британци и юнионисти, пише CNN. ОЩЕ: Великобритания и ЕС се споразумяха да променят протокола за Северна Ирландия

ЕДВА 6 СА ОТЧЕТЕНИТЕ СЛУЧАИ НА КОРОНАВИРУС У НАС ЗА ДЕНОНОЩИЕ

Броят на новите случаи на коронавирус намаля и като абсолютно число, и като процент, сочат данните на Единния информационен портал. Едва 6 са новите заразени, като те бележат спад от 60 спрямо предходния ден, когато имаше 66 случая. За последното денонощие са направени общо 339 теста (PCR и антигенни), което е с 1640 по-малко спрямо 1979 проби при предишния отчет. Така процентът се променя от 3,33% на 1,76 на сто.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес