Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 20 март 2024 г.

20 март 2024, 22:00 часа • 4447 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 20 март 2024 г.

ВАСИЛЕВ: НЯМА ДА ИМА КАБИНЕТ С ПЪРВИЯ МАНДАТ, МАРИЯ ГАБРИЕЛ НЕ МОЖЕ ДА Е ПРЕМИЕР

С преговорите за първия мандат е приключено. Мария Габриел не може да е премиер на България. Това обяви финансовият министър в оставка и съпредседател на "Продължаваме промяната - Демократична България" Асен Василев в интервю за bTV.

БОРИСОВ ХВЪРЛИ ГАБРИЕЛ ПОД АВТОБУСА: КИРИЛ ПЕТКОВ КАЗА ЗАЩО СА СЕ ПРОВАЛИЛИ ПРЕГОВОРИТЕ

Ти да си лидер на политическа партия, а хвърляш държавата в хаос. Бойко Борисов не само не се появи на тези преговори, той се скри, не си вдигаше телефона. Когато си политически лидер, ти не може да се криеш зад четири човека, които си изпратил да бъдат изпържени. Той хвърли под автобуса Мария Габриел. Репутацията й беше унищожена. Това каза съпредседателят на ПП Кирил Петков в ефира на Нова телевизия.

БОРИСОВ ОМЕКНА: НЕ МОГА ДА ЗАЧЕРКНА ТЕЗИ 9 МЕСЕЦА, ИМА ПЪТ НАЗАД (ВИДЕО)

Много трудно е да накарам партията да се върне назад. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като вчера кандидатът за премиер на партията му Мария Габриел върна папката с мандата на президента Румен Радев. Предложеният от нея състав изненада част от (не)коалиционните им партньори.

ОБИДЕНИ, НО НЕ СЪВСЕМ: ДЕНКОВ ОБЯВИ ГОТОВНОСТ ЗА НОВИ ПРЕГОВОРИ С ГЕРБ

"Вчера до 13:00 часа бяхме на преговори. Тогава влезе пиарът на ГЕРБ-СДС и каза на преговорния екип "време е да станете и да си тръгнете". Аз научих, че има списък с имена на министри от медиите. Нещо повече - преди това и в личен разговор с госпожа Габриел, по време на преговорите изрично я попитахме: "Нали няма да внесете имена, които не сме съгласували?" Отговорът беше: "Не, това няма да стане. Това няма да съм аз." Това каза Мария Габриел.

ОДОБРИ ЛИ ХРИСТО ИВАНОВ СПОРАЗУМЕНИЕ С ГЕРБ САМОСТОЯТЕЛНО? ТОЙ ОТГОВОРИ

"И аз това се питам (какво стана) – отговорът трябва да бъде даден от колегите от ГЕРБ-СДС. Има обаче два факта, които са определящи – първият е, че няма подписано споразумение и вторият – какъв ще е съставът на правителството. Приложение номер 1 на проектоспоразумението беше за състава на правителството. Няма завършен и подписан документ от двете страни. Имахме още 6 дни и да завършим процеса, както го направихме преди 9 месеца". Това заяви лидерът на "Да, България" Христо Иванов.

И ДВЕТЕ СТРАНИ СИ ОСТАВИХА ВРАТИЧКА ЗА ПРЕГОВОРИ, НО ИЗБОРИ ЩЕ ИМА: ГОВОРИ ДОЦ. ТАТЯНА БУРУДЖИЕВА (ВИДЕО)

И двете страни си оставиха вратичка за преговори, но парламентарни избори ще има, въпросът е дали през юни около евровота, или през есента. Това каза в “Студио Actualno“ политологът и преподавател в СУ “Св. Климент Охридски“ доц. Татяна Буруджиева:

НЯМА РОТАЦИЯ, ИМА МУТАЦИЯ: ГОВОРЯТ НИКОЛАЙ ХАДЖИГЕНОВ И АРМАН БАБИКЯН (ВИДЕО)

Арман има много хубав лаф: “Няма ротация, има мутация“, абсолютно вярно. Това каза в извънредното издание на “Студио Actualno“ адвокат Николай Хаджигенов от “Ние идваме“. Той и пиар експертът Арман Бабикян коментираха политическото напрежение през последните дни в некоалицията. Арман Бабикян отговори на въпроса ще продължат ли преговорите за правителство:

ГРАДСКИЯТ ПРОКУРОР НА СОФИЯ И ПЕТЬО ЕВРОТО: ПОКАЗАНИЯ КАКВО СТАВА ЗАД КУЛИСИТЕ

Отказът на градския прокурор на София Илиана Кирилова да се яви в парламента на изслушване пред временната комисия по случая "Нотариуса" предизвика сериозно внимание – поне от тези, които все още внимават в блатото на българската политика, а не останаха много.

ЕНЕРГИЙНОТО МИНИСТЕРСТВО НЕ СЕ НАЕ ДА ПОТВЪРДИ ИСТИНСКА ЛИ Е ПЪТНАТА КАРТА ЗА "ТУРСКИ ПОТОК"

Министерството на енергетиката не се нае да удостовери истинността на появилата се публично "Пътна карта за развитие на българската газопреносна мрежа с "Газпром". В отговор на депутатски въпрос от Ивайло Мирчев и Мартин Димитров (ПП-ДБ) енергийният министър Румен Радев е заявил, че нямат компетенции и правомощия проверяват с цел доказване на автентичността на изтеклия в интернет документ. Още: Пътната карта на "Газпром" за "Турски поток" през България: Пълна хронология

THE WALL STREET JOURNAL: ПУТИН ПАЛИ ОГЪНЯ В КОСОВО И БОСНА

 

Докато всички погледи са насочени към Украйна, в Европа назрява нов конфликт. Три десетилетия след кървавия разпад на Югославия, неотдавнашните сблъсъци между Сърбия и Косово отново разпалиха продължителни етнически конфликти. Докато Сърбия движи събитията на място, Москва разпалва огъня. Това се казва в анализ на Ивана Страднер, изследовател във Фондацията за защита на демокрациите, и Марк Монтгомъри, пенсиониран адмирал от военноморските сили на САЩ, за The Wall Street Journal.

ОФИЦИАЛНО: ЕС ПРЕДЛОЖИ КАК ДА СЕ ПОМОГНЕ НА УКРАЙНА С ПЕЧАЛБИТЕ ОТ ЗАМРАЗЕНИТЕ РУСКИ АКТИВИ

Топ дипломатът на ЕС представи официално предложението си за използване на неочакваните приходи от замразените руски активи в подкрепа на Украйна "в борбата ѝ за победа".

5 МИЛИАРДА ЕВРО: ИЛЮЗИЯ ЛИ Е НОВАТА ВОЕННА ПОМОЩ ОТ ЕС ЗА УКРАЙНА?

 

На 13 март (сряда) в Брюксел Европейският съюз постигна споразумение за допълнителна помощ за Украйна на стойност 5 милиарда евро, пише колумнистът на The European Conservative Бриджит Райдър.

ПРЕВЗЕХМЕ ОЩЕ ЕДНО СЕЛО В УКРАЙНА: РЕЗУЛТАТЪТ ОТ ГОЛЕМИТЕ РУСКИ ВОЕННИ УСИЛИЯ (ВИДЕО)

 

Само от началото на март, 2024 година, Русия е изстреляла 130 ракети от различни видове, 320 дрона клас "Шахед" и 900 авиационноуправляеми бомби по цели в Украйна. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в снощното си регулярно видеообръщение.

ЗА ДА СПЕЧЕЛИ, УКРАЙНА ТРЯБВА ДА НАУЧИ УРОЦИТЕ ОТ ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

 

Военните действия в Украйна продължават над две години и техният ход все повече напомня сцени от Първата световна война: войници се скупчват в окопи по замръзналата фронтова линия и се крият от мощен обстрел, пише Asia Times.

ТЪМНАТА ТРИАДА В УПРАВЛЕНИЕТО НА РУСИЯ: МАКИАВЕЛИЗЪМ, НАРЦИСИЗЪМ И ПСИХОПАТИЯ (ВИДЕО)

За какви ценности загиват руснаците в Украйна и какво се случва в главата на Владимир Путин, издирван от Международния наказателен съд в Хага за депортирането на украински деца? На пръв поглед това са напълно различни въпроси, но ако се опитаме да отговорим на тях ще разберем, че в същността си са едно и също. Каква е психологията на идеология на Владимир Путин коментира главният редактор на "Важные истории" Роман Анин.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес