Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Музикаутор с обучение в Самоков за авторските права при публично използване на музика

08 март 2023, 13:18 часа • 1033 прочитания

Второ поред обучение за 2023 година за уреждането на авторските права за музиката в туристическите и търговските обекти, както и по време на концерти се проведе вчера, 7 март 2023 г., в град Самоков.

В обучението участваха представители на общинската администрация и експерти от Музикаутор, които разясниха моделите на лицензиране, тарифите, имплементирането на международни и европейски норми в българското законодателство, добрите практики, професионалните стандарти и насоки за защита на авторските права.

„Когато се използва авторски труд, той има добавена стойност за даден бизнес и е редно този, който печели от дейността си, да сподели част от приходите си с онзи, който произвежда това съдържание. България е страна на няколко международни акта, които налагат тази материя в нашето законодателство, авторското право е залегнало в Конституцията на Република България и Закона за авторското право и сродните му права от 30 години и все-още има дефицит в разбирането и прилагането на нормативната уредба. Нашата задача е да разясним както законовата постановка, така и необходимостта от справедливо възмездяване при ползването на музикалния авторски продукт“, обясни пред общинските представители Иван Димитров, изпълнителен директор на Музикаутор. Още: МУЗИКАУТОР призовава организаторите на събития: Лицензирайте музиката в празненствата в чест на жената

Засегнати бяха случаите, в които самите общини следва да уреждат правата за музиката при организирани от тях събития, както и за каква информация и музикални лицензи да проверяват туристическите и търговските обекти в качеството си на контролни органи по Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП).

Обучението се проведе в рамките на проект „Авторските права – основен инструмент за инвестиции в музиката“, реализиран от Музикаутор с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации 2022“. То ще бъде последвано от още пет обучения в различни областни градове на страната, в които се очаква да участват както общински служители, така и собственици на туристически и търговски обекти.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес