Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мащабен проект превръща Патриарха в булевард с европейски вид (СНИМКИ)

22 май 2020, 16:30 часа • 10228 прочитания

Мащабен проект превръща Патриарха в европейски булевард. Столичният кмет Йорданка Фандъкова, главният архитект на столицата Здравко Здравков и независимият общински съветник Борис Бонев представиха идеята за подобряване на движението по няколко основни артерии в центъра на София, предаде репортер на БГНЕС.

В парка на НДК те обявиха, че движението по няколко централни булеварда ще бъде преосмислено и направено по-безопасно и удобно. Реконструкцията ще засегне и булевардите "Витоша" и "Фритьоф Нансен", както и ул. "Г. С. Раковски", за да може целият район да функционира като взаимосвързана и работеща транспортна мрежа.

Основната промяна обаче засяга бул. "Патриарх Евтимий", където ще бъдат обособени велоалеи, нова бус лента и ще се осигури безопасно пресичане за пешеходците.

В София има място за всички, посочват от Спаси София, които от половин година работят по проекта и сега са намерили подкрепа след препроектиране от новият зам.-кмет Кристиан Кръстев.

"Затова по 18 метра широкото пътно платно по бул. „Патриарх Евтимий“, между Попа и Петте кьошета, предстои да бъдат изградени нова велоалея, БУС лента и безопасни пешеходни пресичания. За първи път в София ще се направят и т. нар. виенски спирки, които подобряват комфорта на пътниците и намаляват конфликтите с велосипедите. По бул. „Витоша“ се предвижда освобождаване на тротоара покрай парка на НДК чрез сваляне на велоалеята по пътното платно. Така конфликтите между пешеходци и велосипеди по тесният и натоварен тротоар ще станат минало. Паркирането пък от успоредно ще стане косо, с което броят на местата се увеличава с над 40%. Ул. „Проф. Фритьоф Нансен“ става двупосочен с цел оптимизиране на тролейбусна линия 7 и равномерно разпределяне на трафика в района, при запазване на съществуващите места за паркиране.", пишат от сдружението.

Какви промени очакват булевард Патриарх Евтимий?

Пътното платно по бул. "Патриарх Евтимий" между Попа и Петте кьошета ще се промени, така че по него да се движат не само коли, но и велосипеди и градски транспорт. Броят на активните ленти се запазва, а паркирането се връща както преди изграждането на метрото – само от едната страна. Обособена ще бъде нова БУС лента в целия участък, както и две еднопосочни велосипедни алеи. Това ще гарантира максимално добри връзки с околната територия и удобни пресичания на кръстовищата. Новата БУС лента ще е логично продължение на вече съществуващата по бул. „Васил Левски“, а новата велоалея пък ще свърже в обща мрежа шест съществуващи отсечки.

Бул. "Витоша" при парка на НДК също така ще претърпи положителни промени. За да се увеличат паркоместата в района, паркирането ще стане успоредно. С това техният брой в участъка ще бъде увеличен с над 40%, но поради малкото трафик, това няма да се отрази върху пропускливостта на булеварда. Велосипедната алея покрай парка на НДК, която в момента е разположена върху един от най-натоварените с пешеходни тротоари в целия град ще бъде преместена на пътното платно. Освен свободни тротоари, пешеходците получават и две нови пешеходни пътеки за по-добър достъп между квартала и парка. Подлезът при спирка Баба Неделя вече няма да бъде единствената възможност да се пресече бул. „Витоша“, а на всички нови пешеходни пътеки ще бъдат поставени и специални колчета, които възпрепятстват паркирането върху и около местата за преминаване на пешеходците.

 

Ул. "Проф. Фритьоф Нансен" става двупосочен, с което движението на тролейбусите се връща в оптималния си режим: подобряват връзките с градския транспорт в тази част на центъра, намалява се времето за пътуване и се спестяват разходи за излишен пробег от около 170 000 лв. годишно. За удобство на живущите се запазват местата за косо паркиране, но тяхната посока ще бъде обърната. Автомобилното движение в района също така получава повече възможности, тъй като трафикът ще бъде разпределен между няколко успоредни улици. В момента този трафик върви по малките и тесни улици като „Любен Каравелов“ и „Г. С. Раковски“, а далеч по-широкият ул. „Проф. Фритьоф Нансен“, част от първостепенната улична мрежа на столицата, се ползва далеч под капацитета си.

Какви резултати да очакваме?

Пешеходците получават безопасна среда:

🚳свободни тротоари за пешеходци: тротоарите покрай парка на НДК се освобождават само за пешеходци, тъй като велоалеите се преместват на пътното платно. Така се слага край на конфликтите и опасните ситуации между пешеходци и велосипеди.

🚶‍♀подобрен достъп и две нови пешеходни пътеки. Слизането в подлез, за да пресечете бул. „Витоша“ ще бъде сменено с нова пешеходна пътека при бул. „Ген. Скобелев“. Нова пешеходна пътека ще има и на кръстовището на бул. „Витоша“ и ул. „Верила“, с което паркът на НДК ще стане по-достъпен.

🚸пешеходните пътеки ще бъдат обезопасени със специални ограничители, които не позволяват да се паркира преди и след тях. С това видимостта и пътната безопасност значително се подобряват.

🚧огромните защриховки с пътна маркировка по ъглите на кръстовищата, които никой не спазва, се заменят с физически елементи.

🌳Голямото мъртво пространство пред Френската гимназия се преобразува в остров, на който могат да бъдат поставени кашпи с цветя и озеленяване.

Велосипедисти получават свързана мрежа - Велоалеята ще свърже 6 други:

🔀свързана велосипедна мрежа в центъра и връзка с шест съществуващи велоалеи – по бул. „Цар Борис III“, бул. „Прага“, бул. „Витоша“, ул. „Проф. Фритьоф Нансен“, ул. „Г. С. Раковски“ и ул. Граф Игнатиев;

✅ основна връзка не само с множеството обекти покрай булеварда, но и безопасен коридор за преминаване през центъра;

👍комфорт: двете еднопосочни велосипедни алеи ще бъдат широки и комфортни за каране, с удобни пресичания на кръстовищата във всички посоки;

💜безопасност: за първи път в София, в зоните на спирките велосипедните алеи ще бъдат повдигнати, избягвайки конфликта с пътниците на градския транспорт;

🚶‍♂без конфликти с пешеходците: съществуващите алеи по тротоарите около парка на НДК се свалят на пътното платно, освобождавайки тротоарите само за пешеходци;

🚇интермодалност: удобна връзка за достигане с велосипед до три метростанции.

Пътуващите с градския се придвижват по-бързо:

🚌Обособена БУС лента за по-бързо движение на шестте тролейбусни линии.

⏰С 50% по-бързо преминаване между Попа и Петте кьошета. Вместо сегашните 6, разстоянието ще се изминава за 4 минути.

🚎Възстановява се директната връзка с тролейбус 7 между Лозенец и Петте кьошета. Намаляват се времето за пътуване и интервалите за движение.

🚇Подобрена интермодалност: с пускане на третата линия на метрото, удобните прекачвания ще бъдат още по-важни и използвани;

🚏Виенски спирки: за първи път в София ще имаме повдигнати и сигнализирани велоалеи в зоните на спирките, за да се избегнат конфликти с велосипедистите.

При представянето на проекта кметът Йорданка Фандъкова коментира: "В този проект е помислено за всички участници в движението и това е един проект, който показва и нашата визия за превръщането на София в град на хората". Той включва всъщност няколко участъка не само бул. „Патриарх Евтимий“, бул. Витоша, Фритьоф Нансен. "Част от тези проекти са работени и досега, но едно от големите постижения на този проект, че всъщност е комплексен и дава много, много решения." "Проектът създава този баланс между всички участници в движението, между всички хора и това е един за мен включително и социален проект, който ни учи да живеем заедно и да имаме споделено движение".

Главният архитект на София Здравко Здравков каза: "Изключително е важно да предоставим на хората свързани велосипедни трасета, които да дават възможност да предпочетат хората велосипеда пред личния автомобил. Когато им предоставим фактора време, фактора свързаност и привлекателност на трасето, много хора биха слезли от автомобилите си и биха пътували с велосипед"."Това е малка част от проектите, които правим. Предстои ни свързване на големите квартали Дружба и Младост с центъра на София, както и развитие на няколко по-малки къси парчета, които да дадат възможност да свържем по бул. Пушкин до кръговото на Бояна с ново велосипедно трасе, така че да може да осигурим и качване на велосипедисти до планината".

Общинският съветник Борис Бонев, коментира проекта и в профила на"Спаси София" Facebook:

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес