Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Костов ще спасява икономиката

11 януари 2012, 13:03 часа • 4967 прочитания

Основен приоритет за Синята коалиция през следващата сесия ще бъде грижата за спасяване на българската икономика. Това съобщение постави в личния си профил във Фейсбук лидерът на ДСБ Иван Костов преди първия работен ден на Народното събрание за 2012 година.

В самия парламент бившият премиер повтори думите си и допълни, че са отишли в историята създадени по време на реформите на десницата фирми и предприемачески инициативи, които са създавали надежди на десетки и стотици хиляди хора.

Данните от пререгистрацията на фирмите показват, че по-малко от половината регистрирани български фирми са се пререгистрирали. Пререгистрирали са се едва 566 000 компании. Повечето фирми пък са с нулева заетост. Това показва изключително тежкото състояние, в което се намира българското предприемачество, подчерта Костов.

Аз се обръщам към управляващите от ГЕРБ - да се прекрати политиката на защита на монополите. Ще предложим на Народното събрание, от името на Синята коалиция, поправки, такива изменения в Закона за защита на конкуренцията, които да задължат Комисията за защита на конкуренцията и другите контролни органи след това като Комисията за водно и енергийно регулиране и Комисията за регулиране на съобщенията, да пазят интересите на потребителите, а не - интересите на монополите. Ще предложим твърда дефиниция за фирма, намираща се в господстващо положение, и за това какво е злоупотреба с господстващо положение", каза Иван Костов.

„Ще подкрепим въвеждането и утвърждаването на фискалните правила, недопускащи прекомерен бюджетен дефицит, гарантиращи, че в България дефицитът ще бъде в рамките на широка балансираност, без обаче да подкрепим хармонизацията на данъчното законодателство, без да подкрепим въвеждането на данък върху финансовите транзакции, и без да се съгласим с участието на България в спасителни фондове за страните, които поради лоша финансова дисциплина са изпаднали в тежки дългови проблеми. Ние сме против строителството на АЕЦ „Белене", каза още тъмносиният лидер.

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес