Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай в битка с края на света

17 декември 2012, 13:59 часа • 10403 прочитания

Десетки хора са арестувани в Китай за разпространение на слухове за приближаването на края на света, предаде АФП.

52 души са арестувани в пет различни района на Китай за разпространение на предсказанията, че на 21 декември ще настъпи „краят на света”, съгласно древния календар на маите.

34 души са задържани в източната провинция Фуджиян.

От полицията посочват, че са арестувани хора, които измислят и разпространяват слухове за края на света, създават проблеми като мамят своите жертви и им взимат парите и нарушават обществения ред.

Има задържани и членове на християнската група „Всемогъщ Господ”, която китайските медии определят като „култ на злото”. 37 нейни членове бяха арестувани в провинция Цинхай, пише в. "Глобал таймс", уточнявайки, че тази секта заплашвала с три дни мрак, започвайки от петък, 21 декември.

В същото време стана ясно, че психически неуравновесеният мъж, който рани в петък с нож над 20 деца в детска градина в Китай, според следствието е извършил нападението именно заради страх от наближаващия „край на света”, съобщи местната полиция, цитирана от РИА Новости.

В петък 36-годишният Мин Юндзюн извърши нападение срещу селско начално училище в китайската провинция Хънан. Той нахлу в неохраняваната училищна сграда, където рани 23 деца. Преди да проникне в училището, престъпникът нахлу и в разположена в съседство къща, където рани възрастна жена. Тя и ранените при нападението деца са настанени в болници, заплаха за живота им няма.

По данни на съселяни и роднини, мъжът, който бе арестуван на мястото на престъплението, е страдал от нервно разстройство. Полицията отбелязва, че той е извършил нападението под влиянието на слуховете за предстоящия на 21 декември „край на света”.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес