Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Извеждат около 800 бежанци от центровете на квартири в страната

20 юни 2015, 18:46 часа • 11609 прочитания

Около 800 души ще бъдат изведени от центровете за бежанци на квартири в страната с част от отпуснатите 4 млн. евро от ЕК. Това заяви за "Фокус" Никола Казаков, председател на Държавната агенция за бежанците по повод днешния Международен ден на бежанците.

Казаков поясни, че 4-те милиона евро са строго съгласувани като разходи с Европейската комисия (ЕК) и ще послужат само за определен вид дейности. "На първо място това е подобряването на условията на живот на настанените хора в центровете, на второ място това са отпуснати средства за преводачи, на трето място това са средства за здравно осигуряване”, обясни Казаков.

По думите му ще има отделени средства и за закупуване на фургонен модул, в който ще могат да се настанят четиристотин души. "На пето място с тези средства ще се изведат от центровете хора, които са получили закрила през 2014 година, но все още стоят в центровете, това са около 800 души и те ще бъдат изведени на частни квартири”.

Председателят на Държавната агенция за бежанците заяви, че ще бъдат заделени средства и за техническа помощ. Казаков поясни, че това са средства, които са определени за тези дейности и са съгласувани с Европейската комисия. „Тези дейности ще бъдат разходвани за срок от 1 година. Всичките дейности ще бъдат изпълнявани съгласно закона за обществените поръчки”, допълни Никола Казаков.

"Над 6000 души са дошли в страната ни от началото на годината. Статут на бежанец и хуманитарен статут са получили общо около 2600 души", каза още Никола Казаков.

"Най-големият център за настаняване на бежанци се намира в град Харманли и в момента в него има около 2000 души”, изтъкна той. По думите му във връзка с международният ден на бежанците във всички центрове в страната, които са под опеката на Държавната агенция за бежанците са се провели тържества.

"По време на тържествата културно-музикални фолклорни програми от самите бежанци”, коментира той. Председателят на ДАБ каза, че много добре бежанците са посрещнали празника. „Най-хубавото е, че тържествата бяха организирани с тях. Те изпълняваха техен специфичен фолклор”, посочи той.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес