Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фестивалът „Вива Верди” в Софийската опера и балет

18 септември 2013, 10:01 часа • 18628 прочитания

Фестивалът „Вива Верди” в Софийската опера и балет отбелязва 200 години от рождението на гениалния италианец - Джузепе Верди.

В началото , в Операта, ще се играят два предсезонни спектакъла – на 26 септември зрителите ще видят операта „Бал с маски” с диригент Борис Спасов, а на 29 септември ще гледат спектакъл с над 25 години история на сцената на театъра – операта „Дон Карлос” с режисьор акад. Пламен Карталов. В „Дон Карлос” участва цяло съзвездие от известни певци като Цветелина Василева, Владимир Стоянов , Иван Момиров и други. Диригент е Франческо Куатроки.

Цветелина Василева е интригуващо драматично сопрано, чието име най-вероятно през следващите години няма да слиза от устата на повечето оперни импресарии”, отбелязва „ Сънди Таймс” по повод на нейно участие като Шарка в едноименната опера на Зденек Фибих, и след дълъг списък от впечатляващи нейни участия на сцените в Англия и Уелс (2008).

Всъщност, още в началото на 90-те, тя вече е призната като „водещо лирико-драматично сопрано на международно равнище”. И не само заради характерното си вердиево звучене, към него тя добавя и цялата прелест на загадъчната славянска образност и колорит от музиката на Бородин, Глинка, Фибих, Сметана и Чайковски.

След успешното си дипломиране в Националната музикална академия в София, от класа на Констанца Вачкова, Цветелина Василева продължава със същия успех в Италия, последователно печели Международните конкурси „Тито Скипа” (1992) и „Франческо Чилеа” /1993/ , а стипендията от „Приятелите на Ла Скала” я свързва със знаменития Карло Бергонци.

Цветелина Василева получава първото си признание от Варненския международен фестивал в ролята на Лиу, но първото й значимо оперно представяне е на сцената на Софийската опера в ролята на Амелия в „Бал с маски” на Верди. На тази сцена тя играе в ролите на Елеонора „Трубадур”, Микаела, Дездемона, Лиу, Елизабет „Дон Карлос”.

Списъкът на ролите и сцените с нейни участия е забележителен – „Ковънт Гардън” и „Алберт Хол”, Лондон, „Щатсопер” Берлин, оперите в Сан Франциско, Мичиган, Детройт, Синсинати, Торонто, Калифорния и още много други.

„Цветелина Василева е еднакво привлекателна и като глас, и като визия. Открояващата мекотата в нейния образ на Дездемона, донесе на драмата поредица от силни емоционални внушения ”, добавя Дж. Робелс по повод на откриването на сезона 2009/2010 със спектакъла на „Отело” от Верди в Сан Франциско.

След поредица от успешни участия в Италия и Китай, Владимир Стоянов отново е на сцената на Софийската опера.

На същата сцена, и със същото заглавие, преди 17 години, той дебютира в ролята на Маркиз Поза от операта на Верди - „Дон Карлос”, което е и своеобразно начало на присъствието му на международната оперна сцена.

Владимир Стоянов завършва музикалното си образование в Държавната музикална академия “Панчо Владигеров”, след което специализира в Римската академия за изкуство и култура при Никола Гюзелев.

Започва кариерата си като солист на Пловдивската опера, а скоро след това, през 1998г. и участието си на международните сцени, когато представя Макбет от операта на Верди в Театро Сан Карло – Неапол, Италия. Следват поредица от изяви на оперни сцени в Европа и Америка, до 1999г. когато получава покани от Театро Реджо-Торино и Миланската скала.

И отново с творбите на Верди “Макбет” и “Ернани”, “Фалстаф”, “Бал с маски”, “Трубадур” и “Травиата”, е на сцените в Карлсруе, Театро Колон във Висбаден, гостува на спектакли в Амстердам , Ротердам и Мюнхен. Следващите години отвеждат певеца в различни точки на света - пее в “Трубадур” и “Травиата” в Сантяго де Чиле, след това в Бусето, Парма, Пиаченца, Каляри, дебюти в Испания, „Метрополитен опера” в Ню Йорк, оперите в Цюрих, Парелмо и Неапол.

А с операта в Парма, гостува в Пекин в ролята на Риголето от Верди.

Същата роля, на Маркиз Поза от „Дон Карлос” на Верди, той представи и в спектакъл на сцената на Софийската опера през миналата година.

Иван Момиров завършва ДМА „Панчо Владигеров” в класа на проф. Асен Селимски. Той е само на 21 години, когато участва на сцената на „Дойче Опер” - Берлин с ролята на Владимир от операта „Княз Игор”. Най-вероятно е било успешно, защото непосредствено след него, той получава предложение от Гена Димитрова, за участия в гала-спектаклите на „Набуко” на сцената на Софийската опера организирани в нейна чест.

От София заминава за Виена, в Златната зала „Музикферайн” в друго, не по-малко забележително представление заедно с Николай Гяуров.

Следват специалната награда на Хосе Карерас от конкурса „”Хулиан Гаяре” - Памплона, както и покана за участие в конкурса на Пласидо Доминго – „Опералия” 2000 г. , на сцената на операта в Монте Карло като Де Грийо, „Манон” – Масне. А множество концерти в Италия в памет на големия испански тенор Алфредо Краус му носят покани от известни оперни театри – Лондонската „Ковънт Гардън”, Римската опера, „Карло Феличе” - Генуа, „Опера Бастий” - Париж, „Маринский театър” - Санкт Петербург, „Сан Карло” - Лисабон и мн. др.

Гостува на оперните фестивали в Баден - Баден, „Звездите на белите нощи” - Санкт Петербург, Верди фестивала в Парма, фестивалът на Валерий Гергиев в Ротердам.

Репертоарът му включва повече от 20 централни тенорови партии от опери на Верди, Пучини, Бизе, Доницети, Белини, в които играе заедно с Катя Ричарели, Мария Гулегина, Мариела Девия, Лео Нучи, Ренато Брузон, в сътрудничество с диригенти като Нело Санти, Валери Гергиев, Михаил Юповски, Бруно Бартолети, Мишел Пласон и други.

Откриването на Сезон 2013 / 2014 г. ще бъде на 15 октомври с премиерата на операта „Аида”, съвместна продукция с театър „Арена ди Верона” и с режисьор Уго де Ана.

На 28 ноември ще е последната опера от Вердиевия цикъл - премиерата на операта „Травиата”, която ще бъде на 28 ноември.

От 26 септември до края на календарната година зрителите ще имат възможност да се насладят на общо 13 представления на оперите на Верди в театъра.

Билети се продават на касата на Софийската опера и балет и касите на EasyPay, онлайн през сайта www.operasofia.bg, TixGate, Eventim, както и в мрежите на магазини Пикадили, Офис 1, Германос и бензиностанции ОМВ.

Снимка: Виктор Викторов

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес