Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фалшива сигурност за децата в Интернет: България се кани да подкрепи това

01 октомври 2024, 14:10 часа • 372 прочитания

На 10 октовмри, на заседанието на Съвета на ЕС, заедно с обсъждането на приемането ни в Шенген, България планира да подкрепи предложение за защита на децата в Интернет, което е в тяхна вреда. За това алармират от организацията "Електронна граница България" (ЕГБ).

ОЩЕ: Биг Брадър в ЕС и България под предлог онлайн борба с педофилията?

Какво е "чат контрол"?

От организацията обясняват, че това, което България планира да подкрепи, наречено с популярното име “чат контрол”, въвежда изискване към всички програми за разговори при които се обменят снимки и видео и с последствие и друго съдържание, да го сканират и обработват, за да разбере дали в него има известно такова, което би било класифицирано като сексуално посегателство.

„Това би станало с модифициране на тези програми, за да се въведе функционалност, която да има достъп до всичките снимки, видеа и в последствие текст на устройствата на потребителите в Интернет“, каза Богомил Шопов, съосновател на ЕГБ.

По думите му предложеното решение, освен, че не може да бъде реализирано качествено и с пълния обем на изискването за законодателя, нарушава масово правата на потребителите в Интернет, които са защитени от всички основни документи на ЕС и България. „Фалшивата сигурност, че има начин за ефикасна и тотална защита на децата в Интернет би имала обратен ефект“, заявява той.

ОЩЕ: Как влияят социалните мрежи на психичното ни здраве?

Защо предложението е неефективно?

Сред тях са технически мотиви, че е невъзможно с нивото на технологиите, която разполагаме в момента това да се извърши в обема замислен от законодателя и с това, че няма заложени гаранции, че освен за нарушаване на правата на деца, този алгоритъм няма да бъде използван за нещо друго без открит демократичен надзор.

Нашите телефони и снимките на телефоните документират целия ни живот; предоставянето на правителството и частни интереси пълен достъп до това съдържание е изключително опасно. От правна гледна точка това означава че сканирането от страна на клиента е непропорционално и нарушава основното право на неприкосновеност на личния живот, казват от ЕГБ.

Сексуалното малтретиране и сексуалната експлоатация на деца са тежки престъпления, които могат да причинят вреди за цял живот на пострадалите. Правителствата, доставчиците на услуги и обществото като цяло предприемат важни мерки в борбата с тези престъпления. Но това не може да се прави на всяка цена.

ОЩЕ: Познават ли родителите онлайн живота на децата си?

„Електронна Граница България“ призовава вместо техноцентрични решения, основани на наблюдение, които могат свободно да се използват и с други цели, държавата и финансирането в ЕС да се насочат в правилната посока.

Доказани подходи, препоръчани от организации като ООН за изкореняване на злоупотребата, включват обучение по въпросите на съгласието (consent), нормите и ценностите, цифровата грамотност и онлайн безопасността, и всеобхватно сексуално образование, горещи линии за докладване и други полезни препоръки, които ефективно биха решили проблемите и защитили децата ни.

“Разполагаме с документ, че за такава отговорна мярка не е консултирана дори държавната агенция за защита на децата. Това е показател че намерението на МВР, което е основния фактор вземане на това решение, не е в полза на децата”, споделя Богомил Шопов от организацията.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес