Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Йотова: На прага сме на глобална война

01 октомври 2024, 10:30 часа • 766 прочитания

Съветът за сигурност към ООН трябва час по-скоро да се събере, защото сме на прага на глобална война в Близкия изток. Това коментира пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова преди откриването на академичната учебна година на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

ОЩЕ: ООН: Целият Близък изток е заплашен да бъде "тласнат в бездната"

Йотова поздрави българските институции „за светкавичната реакция вчера“ и за това, че успяха да приберат доста от българите, живеещи в Ливан. "Ще бъде направено всичко възможно сънародниците ни, които искат да се приберат в България, да го направят", увери Йотова и отбеляза, че има и хора, лекари, които искат да останат на бойния си пост.

На въпрос дали Румен Радев ще свика Консултативен съвет за национална сигурност, Йотова отговори, че "това ще прецени президентът". "Държавният глава е информиран и ще вземе своите решения, заедно с останалите институции", добави вицепрезидентът.

ОЩЕ: "Северни стрели": Израел започна ограничени операции по границата с Ливан (ВИДЕО)

Израелската армия късно тази нощ нанесе най-малко два въздушни удара по южни райони на Бейрут, предаде Ройтерс, като се позова на ливанските сили за сигурност.

Същевременно се засилиха опасенията от израелска сухопътна офанзива.  Държавният департамент на САЩ съобщи, че е бил информиран от Израел за ограничени сухопътни операции в Ливан.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес