Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха обновения ГКПП "Калотина": Ще могат да минават с 30% повече коли

01 октомври 2024, 16:07 часа • 432 прочитания

Граничният контролно-пропускателен пункт "Калотина" на границата със Сърбия вече е обновен и е с близо 30% повишена пропускателна способност за леки автомобили.

Откриването на реконструирания ГКПП бе отбелязано на специална церемония в присъствието на служебния премиер Димитър Главчев, министъра на вътрешните работи Атанас Илков, министъра на регионалното развитие Виолета Коритарова, директора на ГД “Гранична полиция” главен комисар Антон Златанов и директора на Агенция “Митници” Георги Димов.

Още: Издадено е и последното разрешение за строеж на АМ "Европа"

Какво ново?

В резултат на извършената реконструкция е увеличен броят на трасетата за преминаване на леки автомобили - от 17 на 22. Реновираният пункт вече разполага с по седем ленти за влизане и за излизане от страната, както и с други осем ленти, които могат да бъдат използвани в зависимост от посоката на натоварване. Така до голяма степен ще бъде намалено времето за изчакване за извършване на гранични проверки и образуването на колони от изчакващи автомобили.

Във връзка с предстоящото въвеждане на системата на Европейския съюз за влизане/излизане - в кабините за извършване на гранични проверки са обособени помещения за снемане на биометрия. От днес, 1 октомври, започват дейностите по оборудването с необходимата техника за снемане на биометрични данни – поставяне на камери и скенери за пръстови отпечатъци.

С 50 процента е увеличен капацитетът на терминалите с по три автоматизирани работни места за извършване на гранични проверки на пътуващи с автобуси на трасета „Вход“ и „Изход“, съобщават властите.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес