Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция се тревожи от събитията в Близкия изток

01 октомври 2024, 14:57 часа • 641 прочитания

„Преди да влезем в дневния ред, позволете ми да направя кратък коментар относно разпространението на военните действия в Ливан и събитията в Близкия изток. Тревожат ни", коментира гръцкият премиер Кириакос Мицотакис по време на правителственото заседание, предава държавната телевизия ERT.

Припомняме, че Израелската армия проведе няколко наземни операции в Южен Ливан. Те са част от следващата фаза от битката срещу "Хизбула". Сблъсъците между Израел и терористичната организация се ожесточиха след убийството на Хасан Насрала. ОЩЕ: Турция осъди офанзивата на Израел в Ливан: Това е незаконен опит за нахлуване.

Стремежът на Гърция

Мицотакис отбеляза, че първият стремеж на Гърция е деескалация. "Винаги ще се борим за мир в региона. Призоваваме всички участващи страни за бърза деескалация, преди да има обща война в Ливан", подчерта гръцкият премиер. 

Той отбеляза още, че Гърция има външна политика, основана на принципи, преговори с всички страни и че е стълб на стабилността в по-широкия регион. 

Припомняме, че Гърция бе избрана за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за мандат 2025-2026 г. ОЩЕ: Бягат от войната: Стотици ливанци пристигнаха в Турция

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес