Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Давутоглу: Да превърнем Балканите в мирна зона

19 октомври 2012, 07:10 часа • 8583 прочитания

Балканските държави сами трябва да намерят общи решения за техните проблеми. Това каза турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу по време на научната конференция в Истанбул - "От войните към мира на Балканите", предаде БГНЕС.

"Дойде време Балканите да оставят зад гърба си конфликтите и войните. Заедно трябва да постигнат споразумения и инициативи за намирането на възможно най-добрите решения на проблемите", каза още турският дипломат цитиран от Анадолската агенция. Според него много е важно балканските държави заедно да изграждат бъдещето си в условията на мир и балгосъстояние и Балканите вече да не са "мястото на вечните конфликти, геноцид и убийства".

"Днес всички заедно ще изградим 21 век, за да не преживеем съдбата от 20 век. Ние сме длъжни да се обединим около 4 основни въпроса - регионално решаване на въпросите, пълна регионална интеграция, провеждане на ценностна вместо на идеологическа политика и зачитане на конкуретността", подчерта Давутоглу пред участниците във форума.

"Босна и Херцеговина, Черна гора, Хърватия, Албания, Македония, Турция, България и Гърция трябва да зачитат съществуващите граници, но в същото време да не пречат на културните и икономическите връзки", каза още той.

Според Ахмет Давутоглу промяната на имиджа на Балканите в света като регион с положителни послания е от изключително значение. "Досега Балканите винаги се свързваха с войни и политически кризи. Това нещо обаче трябва да променим всички заедно. Трябва да изтъкнем нашите общи ценности - нашият фолклор, традиции, ястия, национални носии - това ще доведе до напредък и стабилност в региона", каза в заключение Ахмет Давутоглу.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес