Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БЧК: Хуманитарният конвой с българската помощ пристига в Сирия

17 февруари 2023, 14:48 часа • 1192 прочитания

Хуманитарната помощ, която България ще предостави на Сирия, вече пристига в страната, обявиха от Българския Червен кръст.

БЧК предостави първите 2 тона хуманитарна помощ от бедствения си резерв за пострадалите в Сирия от катастрофалното земетресение от 6 февруари 2023 г., засегнало и Турция. Това стана възможно след задействането на Механизма за гражданска защита чрез Европейската комисия и получаване на потвърждение от сирийската страна, което е необходимо условие.

Пратката от общо 4,5 тона отпътува вчера, на 16 февруари, за ливанската столица Бейрут с военнотранспортен самолет “Спартан”. Късно снощи тя бе разтоварена от представители на Ливанския Червен кръст, а днес сутринта е отпътувала с хуманитарен конвой към сирийската граница, където се намира в момента, съобщиха от БЧК около 14 ч. днес.

На територията на Сирия даренията от България ще достигнат до пострадалите от земетресението с помощта на Сирийския Арабски Червен полумесец.

България прати помощ и спасителни екипи в Турция. Земетресението от над 7,5 по Рихтер, още едно подобно и стотици вторични трусове разрушиха хиляди сгради в 10 турски провинции и в Сирия. Жертвите са общо над 41 хиляди.

ОЩЕ: Всички български спасители, участвали в търсенето на оцелели в Турция, се прибират

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес