Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Авиопревозвачи извършват полети близо до конфликта в Близкия Изток и не възстановяват предварително платени билети

15 ноември 2023, 17:40 часа • 899 прочитания

Ескалацията на ситуацията в Близкия Изток доведе до притеснения както на гражданите с планирани екскурзии до Йордания и Египет, така и на туроператорите - организатори на екскурзии. Към тях продължават да се отправят искания за отказ от пътувания в тези дестинации поради близостта им с точката на военен конфликт.

В Министерството на туризма е постъпил и сигнал от омбудсмана за жалби на граждани. Те се оплакват, че определени туристически агенции са предложили алтернативна дестинация в замяна на отказвано от тях пътуване до Йордания.

Непосредствено след нападението на Хамас над Израел и по искане на туроператорите да получат указания от Министерството на туризма за последващи действия при пътувалия до Йордания и Египет уточнихме, че следва да се прилага предвиденото в договорите и в нормативните актове, регулиращи тези взаимоотношения, сочи министър Зарица Динкова в отговор на депутатски въпрос от Хадидже Георгиева (ДПС). Още: Зарица Динкова: Планира се цялостно дигитализиране на процедурите по кандидатстване на български визи до 2025 г.

Според нея въпросът има няколко измерения. От една страна Министерството на туризма няма законови механизми, чрез които да се намеси в частно-правни взаимоотношения, каквито са договорите между туроператори и ползватели на туристически пакети. При възникнал спор, който не може да се уреди доброволно между страните, следва да се потърси намесата на компетентния български съд, който да отсъди за основателността на претенцията на гражданите, чиито средства за екскурзии не се възстановят.

Другото измерение на въпроса, е че и страховете на гражданите, и притесненията на туроператорите са основателни. Туроператорите се притесняват от ликвидни проблеми при ескалация на отказите от пътувания на граждани и при невъзможност да получат предплатените към чуждестранните си контрагенти средства.

В цялата ситуация се намесва и поведението на част от авнопревозвачите, които не са прекратили полетите си до страните в близост до точките на конфликта, поради което отказват възстановяване на предварително заплатени средства за самолетни билети. На този фон са обявленията на Ситуационния център на МВнР, че пътуванията до Египет и Йордания са с ниво на риск четири, което означава, че МВнР не „препоръчва“ пътувания до тези дестинации, освен при крайна необходимост.  

Министър Динкова припомня срещата от 20-ти октомври с участието на заинтересованите страни, на която са предприети няколко мерки. Още същия ден на интернет-страницата на МВнР е променено съобщението за пътувания до Египет като от препоръката да не се пътува се изключваха организираните групови пътувания с чартърни полети до курортите Шарм ел-Шейх и Хургада. Още: Министърът на туризма убеждава ЕК: България ще донесе значителни ползи на Шенген

На среща между представители на ГД „Гражданска въздухоплавателна авиация“ и авиокомпания Wizz Air Hungary Ltd, състояла се на 27-ми октомври, от авиокомпанията заявили, че заплатените средства при откази от резервации за полети до Израел ще бъдат възстановени без глоби и неустойки.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес