Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Найден Тодоров: Не е нова схемата за източване на пари от Министерството на културата

06 октомври 2024, 18:01 часа • 918 прочитания

За Разградския театър схемата за източване на бюджетни средства е нова, но не е нова за други театри в страната. Това заяви в предаването "На фокус" ресорният служебен министър Найден Тодоров.

Само преди няколко дни Окръжният съд в Пловдив не намали определената по-рано гаранция от 50 хиляди лева за обвинения за служебно присвояване в особено големи размери директор на театъра в Разград Левон Манукян. Решението на магистратите е окончателно. Според разследващите Манукян е отговорен за назначаването на 41 души, които никога не са извършили реална дейност, но са получили по около 25 000 лв. допълнително материално подпомагане. Така държавният бюджет е ощетен с близо един милион лева.

Още: Министър Найден Тодоров с план за откриване и предотвратяване на измамите в културния сектор

Важни детайли за схемата

Снимка: БГНЕС

Найден Тодоров е разбрал пръв от директора на финансовата дирекция към Министерството на културата. По думите на служебния министър цялата схема е измислена от умен човек. Сумата от 1 млн. не е поискана наведнъж, за да не усъмни ведомството, а на няколко по-малки трансакции.

На въпроса защо Левон Манукян беше освободен от ръководството на театъра дни, след като беше разкрита измамата, Тодоров заяви, че причината е била техническа, свързана с изготвяне на документация, а и за да не се окаже, че после той може да обжалва в съда и да се върне на поста.

Попитан дали е възможно хора от Министерството да са инициатори или поне замесени в случващото се, Найден Тодоров отговори, че не вярва сред инициаторите да има служители на ведомството. "Иска ми се да кажа, че няма и замесени, но съм повикал Главния инспекторат на Министерския съвет да направи пълна проверка на МК. Теоретично това не е невъзможно. Нашата проверка до момента не е открила такъв човек", обясни министърът.

Още: Главчев разпореди проверка на Министерството на културата заради престъпните схеми в Смолян и Разград

Подобна схема беше установена и в театъра в Смолян, чийто директор също беше освободен от поста си. "Ситуацията е идентична с тази в Разград, но в Смолян има и изтичане на средства към определени фирми", допълни Тодоров. Според него е възможно финансовата измама да се е случвала и в други театри в страната.

Запитан какво се случва с Пазарджишкия театър, за който стана ясно, че също е имал отношения с обвиняемия Петко Писков, Найден Тодоров отговори, че ако се окаже, че и там има подобни нарушения, не е изключено да действа както при театрите в Разград и Смолян.

Още: По подозрения за присвояване и пране на пари: Арестуваха директора на разградския театър Левон Манукян

От колко време са вредните схеми с бюджета за култура

Снимка: БГНЕС

Служебният министър на културата каза, че ако тези схеми за източване на бюджетни средства от Министерството на културата не са нови, то те са започнали преди поредните служебни правителства на България в последно време.

"Аз съм с чиста съвест. Отвратен съм от случващото се, но донякъде се радвам. Смятам, че това е началото на оздравителен процес за цялата културна система на България", подчерта Тодоров в ефира на NOVA.

Още: "Не ми го побира главата, схемата с театъра в Разград е кардинално нова": Говори министърът на културата

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес