Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чепеларе ще е домакин на юбилейния конгрес за балнеология и СПА 

16 януари 2023, 19:18 часа • 1509 прочитания

"Нарастващият потенциал на здравния туризъм в българските климатични дестинации"“ ще е темата на Десетия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА). Тя бе обявена днес в Пампорово от председателя му д-р Сийка Кацарова, която е и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация. Юбилейният форум ще се проведе на 11 и 12 септември в Чепеларе. 

„Избрахме тази тема, защото тя е изключително подходяща както за България, така и за региона.  Здравният туризъм обхваща и онези видове туризъм, чиято основна мотивация е принос към доброто физическо, умствено и духовно здраве чрез използване на природните ресурси  - климат, минерални води и лечебни калонаходища, медицински и уелнес дейности, които повишават психофизическия капацитет на човека“, каза Кацарова.

Конгресът отново ще събере експерти от страната и чужбина, представители на бизнеса, местните и държавни власти. Гостите ще се запознаят с възможностите за целогодишен здравен туризъм на територията на община Чепеларе.

Кацарова припомни, че страната ни е сред първите в Европа по богатство и разнообразие на хидротермални води и биоклиматолечение. Тя е и сред водещите по отношение на съществуващи, развити и регистрирани (сертифицирани) ресурси на минерална вода. 

Кацарова посочи, че основен и много важен фактор са климатичните дадености - приятен и здравословен климат през цялата година, а разположението на страната, както и разнообразният й релеф обуславят благоприятните климатични условия за развитието на 4-сезонен туризъм. 

Курортът „Пампорово“ е посрещнал 92 979 туристи през 2022 г. с реализирани 286 090 нощувки. Увеличението е с над 20% спрямо предходната година.

Новите данни показват, че Пампорово не само се възстановява успешно след 2-годишната световна пандемия, но и все повече туристи преоткриват възможностите на региона за ски ваканция заради перфектните писти. Зимната почивка се комбинира успешно със СПА възможностите на хотелите, традиционните кулинарни предложения от родопската кухня и др. Дестинацията е все по-желана и за събитиен туризъм. 

Местата за настаняване в Чепеларе и съседните села, които посрещат туристи в къщите си за гости и отчитат туристически данък, са реализирали общо 44 953 нощувки м.г.

По време на големите празници Великден, Коледа, Нова година и други заетостта в къщите за гости достига 100%.

Кметът на Чепеларе Боран Хаджиев благодари на всички представители на туристическата индустрия, които ежедневно работят за утвърждаване на имиджа на региона като целогодишна и гостоприемна дестинация за туристите от България и чужбина.

Общината започва нова инициатива за награждаване на хотелиерите, които годишно са посрещнали най-много туристи и са реализирали най-много нощувки.  

Той съобщи, че всяка сряда и неделя вече има нови полети от летище Пловдив до Истанбул, а от май месец стартира и линията Анталия – Пловдив.

„Нито един курорт не беше подготвен за предизвикателствата при липсата на сняг. С огромни усилия от страна на целия екип ние успяхме да поставим Пампорово на европейската карта. Т.е. много хора започнаха да говорят за Пампорово през ситуацията, каквато е този сезон. Аз съм сигурна, че Пампорово успя да се появи като един от малкото курорти, в които могат да се карат ски. Това във времето ще бъде огромно предимство за всички нас и Пампорово като цяло“, заяви търговският директор на „Пампорово“ АД - Таня Маринова.

По думите й всеки ден в курорта се борят с нови предизвикателства, свързани с чартърни програми, преместване на резервации, защото липсата на сняг е осезаема и хората по-трудно се доверяват.

„Полагаме огромни усилия да убеждаваме хората, че тук могат да се карат ски. Ние сме максимално открити и коректни спрямо своите клиенти. Туристите по всяко време могат да влязат в сайта на www.pamporovo.me и да видят дългосрочната прогноза за курорта. Те могат да се информират за реалната ситуация през онлайн камерите. Могат да видят нашите услуги в перспектива и да се запознаят с лифт картата, която сме дигитализирали и може да бъде закупена онлайн“, каза още Маринова.

Тя допълни, че през последните 2 г. работят върху налагането на Пампорово като целогодишна дестинация чрез климатолечение.

„Направихме специални програми, които са базирани на биоенергията на околната среда през всичките й компоненти и елементи, през движението и възстановяването. Туристите първо преоткриват богатството на природата и това, което Пампорово предлага, а след това здравословното преживяване на почивка, което влияе благотворно върху тяхното здраве“, добави търговският директор.

Чила Мезоси - генерален секретар на ЕСПА, постави акцент върху рехабилитацията след коронавирус, промените в начина на живот, превенцията и балансиране на имунната система, здравословен начин на живот в европейските здравни курорти и СПА центрове.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес