Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Сливен проектират общински фотоволтаичен парк, данъците запазват размера си

20 декември 2022, 16:34 часа • 1706 прочитания

Активно в Сливен се работи за създаване на общински фотоволтаичен парк и въпреки кризата, не предвиждат увеличение на местните данъци и такси, стана ясно от изявление на кмета Стефан Радев пред журналисти. 

По думите на градоначалника работата им за финансовото стабилизиране дава резултати, общината няма просрочени задължения. „След двегодишни изпитания, свързани с пандемията, през 2022 г. нови предизвикателства засегнаха Европа, в това число и България – войната в Украйна и кризата в енергетиката, инфлацията, а у нас имаше и серия от избори. Надявам се да преминем през тази турбуленция“, коментира Стефан Радев. Още: Как да спестим електроенергия? Изгодно ли е да сложим фотоволтаична система? (ВИДЕО)

През 2023 г. предстои да бъдат благоустроени нови зони в сливенските квартали, завършване на новите училищни сгради в Тополчане и Сотиря. 

След откриването на двата центъра за хора с психични разстройства и умствена изостаналост работят за изграждане на център за пострадали от домашно насилие и център за бездомни. Разширяват и Дома за стари хора в Сливен. Приключили са основните дейности за обновяване на покрития плувен басейн. 

“Ще се търси финансиране за основен ремонт на колодрума. В момента се изготвя техническият проект, който предвижда съоръжението да се използва, освен за състезания, за културни и други събития. Ще продължи, според възможностите, грижата за уличната мрежа в Сливен, както и в малките населени места. Тези дни приключи асфалтирането на основни улици в няколко села. През пролетта то ще бъде подновено, като ще бъдат обхванати други селища от общината“, допълни кметът.

Той акцентира на двата важни проекта - за новия индустриален парк приключва предпроектното поучване. В началото на следващата година ще бъде възложено проектирането. Активно се работи по проекта за изграждане на общински фотоволтаичен парк с мощност от 3,5 мегавата, което ще покрива цялата консумация на ток от структурите на общинска издръжка.  

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес