Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

100 млн. лева за едва 20-25% намаление на загубите на вода в Сливен

25 септември 2024, 07:51 часа • 425 прочитания

За съжаление само констатации - трябват инвестиции от милиони, да не кажем милиарди левове за инвестиции. Това заяви инж. Трифонов от ВиК-Сливен във връзка с повтарящата се информация за 80% загуби на вода по мрежата там, още в Шумен и Добрич.

Че става въпрос за такива загуби пеоридично излиза информация от парламента, след депутатски въпроси. Пример от миналото: България с огромни загуби на вода, на места стигат до 80%

От 2019 година върви изграждането на водния цикъл на Сливенска област, като идеята е да се намалят загубите с 20-25%. Цикълът почна да се гради с 80 млн. лева по времето на Йордан Лечков, но беше спрян, после подновен - с нови 60 млн. лева, с финансови корекции. В крайна сметка цената дотук излиза около 100 млн. лева, според репортаж на bTV.

Иначе от ВиК-Сливен уточниха, че основните загуби са по големи, довеждащи водопроводи, а не по мрежата вътре в Сливен. При заявките за цената на водата пред КЕВР много често ВиК дружествата, подобно на ЕРП-тата, посочват, че са необходими пари за инвестиции в мрежите и затова се иска и по-висока цена, което обаче редовно предизвиква скандали.

Още: България е жадна: Мрачни данни за водата у нас през 2024 г.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес