Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Около 80% са загубите на питейна вода в община Сливен

02 февруари 2017, 13:22 часа • 1219 прочитания

Загубите на питейна вода в Сливен са около 80% и за да се намалят тези стойности, трябва да се инвестира постепенно и последователно в ВиК–системите. Това каза пред Радио „Фокус“ – Сливен кметът на Община Сливен Стефан Радев.

Според него големите загуби се дължат на липсата на поддръжка и инвестиции. Радев посочи, че през годините в Сливен е инвестирано повече в канализационната, отколкото във водопроводната мрежа.

„Така е решено преди години. Така са стартирали и проектите. На места водопроводите са подменяни частично в частите, където е правена подмяна на канализация. На практика това влошава състоянието на водопроводите, заради това, че се получава редуване на стара и нова тръба и се правят множество връзки, които са слабото място на системата. Не, че канализацията не се нуждае от реконструкция, от реновиране, от обновяване, но там тези инвестиции не водят до намаляване на загубите на вода.

Водят по-скоро до повишаване на качеството на системата и непропускането на филтриране на непочистени води в почвите“, допълни кметът. Според кмета процесът на обновяване на ВиК системите в градовете ще бъде дълъг, но трябва да се инвестира в тях, за да се подобрява състоянието им през годините. По думите му около 3 млрд. лева за ВиК и канализационни проекти са отпуснати за страната през следващия програмен период, но тези средства могат да се окажат недостатъчни, за да компенсират нуждите на всички общини.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес