Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Три села протестираха срещу проучванията за газ

09 ноември 2014, 16:54 часа • 20016 прочитания

Днес в центъра на Троица се проведе протест против проучването и добива на газ и нефт. Недоволството събра жители от селата Троица, Осмар и Хан Крум. Около 60 души настояваха да разберат какво се случва в землищата на трите населени места, където от дни работници на проучвателната фирма изследват земните пластове за наличие на нефт и газ. Протестиращите организираха и подписка, която се заканиха да изпратят на министрите от новия кабинет.

„Искаме си природата чиста. Тук терените са карстови и е вододайната зона на селата", коментираха протестиращите и допълниха, че в трите населени места се развива селски туризъм, а в непосредствена близост са останките на старопрестолен Велики Преслав и Шуменското плато.

Събралите се пред читалището в село Троица се оплакаха, че пред почти всяка къща проучвателите забиват колчета и поставят кабели, а проучванията се извършват денонощно, като някои от тях предизвикали леки локални трусове.

„Искаме да знаем какво точно се прави. Никой не ни е уведомил за нищо. От вибрациите една от къщите в Троица се напука, а кокошките спряха да снасят яйца. Вече има хора, които са с непрекъснато главоболие. Искаме да знаем истината и да ни информират какво се прави", категорични бяха хората от трите села. Недоволните разказаха още, че преди дни само за два часа през Осмар са преминали 23 тежки коли на проучвателната фирма, които предизвикали много силни вибрации. Мъже от ловната дружинка разказаха, че от седмици е изчезнал дивечът от горите край селата. Според ловците животните са прогонени от проучванията, извършвани в региона.

Хората от Осмар разказаха още, че на кметството в селото е залепено съобщение за началото на изследванията. Те обаче искали да се срещнат с кметицата, за да им обясни по-подробно какво ще се прави, но се оказало, че тя е в отпуск от известно време.

По време на недоволството стана ясно, че земеделската кооперация „Капка" в село Троица е подписала разрешително на фирмата проучвател, но не е уведомила съкооператорите, което допълнително нажежи обстановката.

Кметицата на Троица Христина Йорданова също излезе сред протестиращите. Тя обясни, че съобщение за проучванията е поставено на сградата на общината, а самата тя е получила уведомителни писма за началото на изследванията. Такива писма са получени в Община Шумен и Община Велики Преслав.

„През 2012 г. също имаше проучвания, но нямаше напрежение и вълнения", коментира Христина Йорданова и допълни, че в Троица на моменти се получават леки сеизмични трусове. Тя поиска от служителите на фирмата да покажат договорите, за да се види до кога е тяхната валидност.

Работата на фирмата вече е била проверена, но нарушения не са открити и е установено, че няма замърсявания.

Представители на проучвателното предприятие днес се срещнаха с недоволните, като отговориха на многобройните им въпроси. Те обясниха, че колчетата и жиците пред домовете на хората са датчици, свързани с основната машина, която в продължение на 12 секунди произвежда вибрации, а кабелите приемат вълните и ги записват. „Това са сеизмични проучвания, чрез отразяване на сеизмични вълни. Методът се нарича 3D. Той е основен при проучването на нефт и газ. През всички земи, където минаваме, имаме разрешителни от собствениците", заяви пред протестиращите Петър Петров от фирмата проучвател. Той уточни, че имат разрешение за изследвания в девет населени места в Шуменско и общо 126 договора с кооперации и частни стопани във Великопреславско.

Изследването на фирмата е разрешено с постановление на Министерски съвет през февруари тази година и ще приключи през 2016 г. Проучването се извършва на територията на „Блок Провадия" и включва райони от областите Варна, Шумен, Търговище и Разград.

Към края на протеста в Троица се появиха няколко екоактивисти от Шумен, които разпънаха плакати в центъра на селото.

 

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес