Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обявиха номинациите за наградите "Грами" за 2023 г.

13 ноември 2023, 11:35 часа

Националната звукозаписна академия в САЩ обяви номинациите си за наградите "Грами", съобщиха световните осведомителни агенции. Жените изпълнителки категорично доминират по брой на номинациите във водещите категории. 

За запис на годината номинирани са Джон Батист с "Worship", "Бойджиниъс" с "Not Strong Enough", Майли Сайръс с "Flowers", Били Айлиш с "What Was I Made For?" (от филма "Барби"), Виктория Моне с "On My Mama", Оливия Родриго с "Vampire", Тейлър Суифт с "Anti-Hero" и Сиза с "Kill Bil"l.

За албум на годината са номинирани Джон Батист с "World Music Radio", "Бойджиниъс" с "The Record", Майли Сайръс с "Endless Summer Vacation", Лана Дел Рей с "Did you know that there's a tunnel under Ocean Blvd", Джанел Моне с "The Age of Pleasure", Оливия Родриго с "GUTS", Тейлър Суифт с "Midnights" и Сиза с "SOS".

Още: Почина легендарният носител на 20 награди "Грами" Тони Бенет (ВИДЕО)

Лана Дел Рей, снимка: Getty Images

За песен на годината номинирани са Джак Антоноф, Лана Дел Рей и Сам Дю за "A&W", изпълнена от Лана Дел Рей; Джак Антоноф и Тейлър Суифт за "Anti-Hero" на Тейлър Суифт, Джон Батист и Дан Уилсън за "Butterfly" на Джон Батист; Каролин Айлин, Дуа Липа, Марк Ронсън и Андрю Уайт за "Dance The Night" на Дуа Липа (от филма "Барби"); Майли Сайръс, Грегъри Алдий Хийн и Майкъл Полак за "Flowers" на Майли Сайръс; Роб Бисъл, Картър Ланг и Солана Роу за "Kill Bill" на Сиза; Даниъл Нигро и Оливия Родриго за "Vampire" на Оливия Родриго; Били Айлиш О'Конъл и Финиъс О'Конъл за "What Was I Made For?" (от филма "Барби") на Били Айлиш. Наградата в тази категория се дава за авторство.

За най-добър нов изпълнител са номинирани Грейси Ейбрамс, Фред Агейн, Айс Спайс, Джели Рол, Коко Джоунс, Ноа Каан, Виктория Моне, Дъ Уор енд Трити.

Още: Като в цирка: Най-зле облечените звезди на наградите "Грами" (СНИМКИ)

Кой е най-номинирания изпълнител

Певицата Сиза води по брой номинации през тази година с общо 9. Плътно зад нея е Виктория Моне с номинации в 7 категории. Фийби Бриджърс също е номинирана в 7 категории, като една от тях е за дуетно изпълнение, където споделя номинацията със Сиза. Шест номинации има Оливия Родриго, включително за запис на годината и песен на годината. По шест номинации имат кънтри звездата Бранди Кларк и певиците Били Айлиш, Майли Сайръс, Тейлър Суифт.

През тази година са добавени три нови категории - най-добър поп денс запис, най-добро музикално афро представяне и най-добър алтернативен джаз албум. 

Победителите ще бъдат обявени на 4 февруари 2024 г., съобщава БТА.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес