Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нощните персонажи на Нощ на театрите се изправиха пред Сянката (ВИДЕО)

18 октомври 2024, 12:49 часа • 381 прочитания

19 творци се "срещнаха" със Сянката си в емблематичните #НощниПерсонажи на европейската Нощ на театрите. Популярни лица на театралното и балетното изкуство в България за поредна година подкрепят проекта, който се превърна в една от най-очакваните и вдъхновяващи културни инициативи.

Главни герои в концептуалните фотографии са режисьорите Явор Гърдев и Антон Угринов, драматургът Александър Секулов, актьорите Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Теодора Духовникова, Владимир Пенев, Дарин Ангелов, Христо Петков, Владимир Михайлов, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Константин Еленков, Боряна Братоева, Мартин Димитров, прима балерината Марта Петкова и премиер-солистът Никола Хаджитанев.

Фотографи: Диляна Флорентин и Цветан Игнатовски

За първи път към фотографския проект има кратък филм "Изправени пред Сянката", в който "говорят" сенките на творците. В него буквално и визуално режисьори, актьори и драматурзи се изправят пред собствената си сянка и говорят за чувствата и емоциите си. За Явор Гърдев сянката е "нещо като лакмус за изминалото време", Христо Петков споделя, че "сянката е двойникът, а двойникът в театъра има много голяма роля". Юлиан Вергов казва, че никога не се страхува от неговата собствена сянка, но от сянката на героя си – винаги. За Владимир Карамазов сянката е "тялото на душата". Весела Бабинова разказва, че "ако познаваш сянката си, тя може да е ценност и суперсила". За Луиза Григорова-Макариев "тъмната страна е убежище" и лично пространство, в което може да открива отново и отново себе си. Александър Секулов вярва, че "театърът пак ще се научи да открива героите, защото сега се занимава предимно със сенките".

Още: Първата премиера в Театър Artvent е комедията "Съвършени натрапници"

Творчески директор на 12-ата Нощ е Александър Таралежков. А във фотографската серия Диляна Флорентин и Цветан Игнатовски работиха със Слав Анастасов, Любомир Петров и екипа на продуцентска компания SHOOT.

"Нощните персонажи" ще бъдат показани само онлайн и на мониторите на метро станциите в София. От 2023 г. Нощта на театрите започва своята Зелена програма за намаляване на въглеродния отпечатък и организаторите се обединиха около решението фотосите да не бъдат отпечатвани на хартиен носител, а да бъдат представени само в дигитален формат.

За Нощ на театрите 2024

През 2024 г. Нощта на театрите ще отбележи своята 12-а година в България на 16 ноември. Програмата със събития ще предложи както представления на живо, така и съпътстващи активности, 5-часов Live Cam от София и Пловдив, срещи с творци, изложби, пърформанси в различни часове от съботния ден в десетки локации в няколко български града, съобщават организаторите.

Европейската инициатива Нощ на театрите е част от Календара на културните събития за 2024 г. на Столична Община и се осъществява с подкрепата на Министерството на културата.

Още: "И верният отговор е..." нова театрална премиера с Луиза Григорова-Макариев, Христо Пъдев и Боряна Братоева

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес