Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Канада с нов военен пакет за Украйна, Германия е дала още ПВО и танкове на Киев

18 октомври 2024, 14:54 часа • 891 прочитания

Канада планира да предостави на Украйна пакет от военна помощ на стойност 64,8 млн. канадски долара (47 млн. щатски долара), който ще включва малки оръжия, боеприпаси и защитно оборудване, заяви министърът на отбраната Бил Блеър на 18 октомври.

Пакетът, в който са предвидени и средства за обучение на украинските войски, е част от военното финансиране в размер на 500 млн. канадски долара, за което се ангажира министър-председателят Джъстин Трюдо през юли.

Канада, един от най-силните поддръжници на Киев в международен план, миналия месец заяви, че ще дари на Украйна 80 840 излишни малки ракети "въздух-земя", както и 1300 бойни глави. Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., Канада е отделила 4,5 млрд. канадски долара за военна помощ, съобщава Reuters.

Снимка: president.gov.ua

Още: Шолц отхвърли ключовите точки от Плана за победа на Зеленски

Какво оръжие е дал Берлин на Киев?

Германия междувременно съобщи, че е предала на Украйна нов пакет военно оборудване, който включва 8 основни бойни танка Leopard 1 A5, 20 бойни машини на пехотата Marder, четири миноустойчиви превозни средства, една система за противовъздушна отбрана IRIS-T SLM, една ПВО система IRIS-T SLS, шест самоходни гаубици Panzerhaubitze 2000, както и разузнавателни дронове, оборудване за разминиране и десетки хиляди артилерийски снаряди и други боеприпаси, според обновения списък на Министерството на отбраната на Германия.

"Не" от Шолц за ракетите "Таурус"

Берлин се превърна във втория по големина военен донор на Украйна след САЩ, въпреки че германският канцлер Олаф Шолц все още не желае да достави ракети с голям обсег „Таурус“. Един от опонентите му и кандидат за бъдещ канцлер Фридрих Мерц обещава "Таурус" на Киев, ако руските бомбардировки по Украйна не спрат.

Още: Две европейски страни купуват снаряди и гаубици от Чехия за Украйна

Шолц, от своя страна, разкритикува лидера на Християндемократическия съюз - според него такива ултиматуми не са решението. „Когато казват - ако това не се случи, тогава ще направим това, а после онова - това е логиката на ескалацията, която аз не разбирам. Тя не е разумна“, каза канцлерът.

По данни на Института за световна икономика в Кил, който следи международната помощ за Украйна, Германия е отпуснала 15 млрд. евро до момента във войната.

Още: Дания видя "добри идеи" в плана за победа на Зеленски, Германия - по-скоро не (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес