Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евролидерите: Руските активи да останат замразени, докато Путин не изплати репарации на Украйна

18 октомври 2024, 12:47 часа • 693 прочитания

Евролидерите обявиха на 17 октомври, в първия ден от срещата на върха в Брюксел, че замразените руски активи трябва да останат обездвижени, докато Москва не спре пълномащабната си война в Украйна и докато не изплати репарации за причинените щети.

Оценките на щетите, които руската агресия през последното десетилетие е нанесла на украинската инфраструктура, са различни, като според изчисления на Световната банка от февруари 2024 г. те може да достигнат 486 млрд. долара.

Още: Орбан готви голям политически подарък за Тръмп - бърка в джобовете на европейците заради Украйна

Европейските държави държат приблизително две трети от руските активи на стойност около 300 млрд. долара, замразени след избухването на войната. ЕС вече разработи план за използване на извънредните печалби от активите за финансиране на нуждите на Украйна от възстановяване и отбрана.

Европейският съвет сега потвърди, че ще се придържа към „политиката за сигурност и отбрана“ на „някои държави членки“ по отношение на използването на приходите, генерирани от замразените активи. Добави, че ще продължи да „разглежда всички съответни правни и финансови аспекти“, според официалното съобщение.

Още: Белият дом: В НАТО няма консенсус за покана към Украйна

Блокираният заем за Украйна

По-рано през октомври посланиците на ЕС постигнаха съгласие по план за отпускане на заем в размер на 35 млрд. евро за Украйна, обезпечен с печалбите от замразените активи. Само че Унгария блокира ключова реформа на санкциите срещу Русия, обвързана с кредита, до приключването на президентските избори в САЩ на 5 ноември. Така самият заем остава "на пауза": Унгария блокира 35 млрд. евро заем от ЕС за Украйна - не ѝ хареса правило за руските санкции.

Сделката е част от по-широка инициатива на Г-7 за предоставяне на 45 млрд. евро (50 млрд. долара) помощ на Киев чрез заем, обезпечен с приходите от активите.

Снимка: iStock

Представители на ЕС заявиха, че заемът в размер на 35 млрд. евро ще бъде „нецелеви“ и „неадресиран“, което ще позволи на Украйна да прояви максимална гъвкавост при изразходването на средствата. ЕС очаква да започне да разпределя парите в началото на следващата година, пише Kyiv Independent.

Междувременно Украйна очаква решение за 35 млрд. евро от приходите от замразени руски активи до края на октомври. Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел в Брюксел и двамата обсъдиха темата, съобщават от канцеларията на украинския лидер.

Вчера, по време на изказванията преди началото на срещата на върха на евролидерите, ръководителят на външната политика и политиката на сигурност на блока Жозеп Борел заяви, че иска да постигне решение за заема до края на мандата си. Негов наследник ще е бившият естонски премиер Кая Калас, когато съставът на новата Европейска комисия бъде утвърден окончателно.

Още: С пари на Путин ще се възстанови 1/4 от енергийните нужди на Украйна за зимата (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес