Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Обидно е": МВР-министърът за исканията за оставка заради бездействията по списъците с купувачи на гласове

18 октомври 2024, 14:48 часа • 540 прочитания

189 са акциите на МВР срещу купувачите на гласове, 36 души са задържани. Сигналите, постъпили във ведомството, са 258, а образуваните разследвания - 70.

Това съобщи на брифинг пред журналисти вътрешният министър Атанас Илков във връзка с резултатите от предприетите действия от МВР срещу престъпленията, свързани с политическите права на гражданите. Той добави, че данните по тази линия са динамични и се променят постоянно.

Още: Има ли МВР кураж да хване не само купувачите на гласове, а и поръчителите

Илков отбеляза, че акцент в работата на МВР е и противодействието на производството и пласирането на наркотици, нелегалната миграция, контрабандата с акцизните стоки, пътната безопасност и битовата престъпност.

Министърът отчете разбитите наскоро две лаборатории за наркотици в Бургас и Варна. Във връзка с борбата с контрабандата на акцизни стоки акцентира върху проведена полицейска операция и установена фабрика за производство на цигари с машина, която произвежда по 2800 къса в минута.

Иначе общия брой сигнали, постъпили в МВР, са над 250, като от тях три са за корпоративен вот, 10 – за неправомерна агитация, а тези без данни за престъпление – 149. Предупредените лица по Закона за МВР са близо 900, а задържаните по досъдебни производства са 36.

Още: МВР с ясна индикация, че не пипа "топ 200" търговци на вот: Ивайло Мирчев разкрива

Снимка: БГНЕС

И една обида

По повод исканията за оставката му от страна на сдружение "БОЕЦ", изнесените десетки сигнали за списъци с потенциални купувачи на гласове на "ДПС - Ново начало" и евентуален чадър от страна на полицаи и на самия министър над купувачите, Илков каза:

"Това са безпочвени обвинения, които не бих коментирал, защото са обидни за мен и за всички колеги, които работят на терен и проверяват всеки един сигнал.  ... Да, в публичното пространство се стреля с много информация, но за да докажем, че едно лице действително участва, трябва да съберем нужните доказателства за това. Това не е лека дейност", коментира вътрешният министър и отново отказа да даде подробности за големите имена и сигнали, които заливат публичното пространство.

Още: Въпроси и отговори: Всичко, което трябва да знаем за изборите на 27 октомври (СНИМКИ и ВИДЕО)

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес