Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Слънчевите колектори за топла вода – удобен и изгоден избор

30 юли 2015, 10:13 часа • 29405 прочитания

Знаете ли, че само за седмица Слънцето ни дава повече енергия, отколкото биха ни осигурили всички налични енергийни запаси на планетата? Грехота е да не се възползваме от това богатство. Още повече, че в климатично отношение България се нарежда сред „слънчевите” страни с между 250 и 300 слънчеви дни на година.

Напоследък използването на слънчеви колектори за топла вода става все по-популярно у нас. Навсякъде в страната слънцегреенето е подходящо за монтиране на соларна система, която на средногодишна база покрива до 80% от нужната енергия за подгряване на битова вода, а през лятото дори 100%. Съвременните системи са толкова усъвършенствани, че комфортът е гарантиран при всякакво атмосферно време. Дори когато не грее слънце, колекторите улавят енергията, пораждана от дифузната светлина и дават макар и по-малък топлинен, но винаги безплатен принос за достигането на необходимата температура на водата.

За изграждането на соларна система със слънчеви колектори за топла вода ви е необходим достъпен покрив за разполагането на уредите. Трябва и да замените електрическия си бойлер с бойлер със серпентина, на която да се подвърже соларната система. А за безаварийна работа на системата изберете специализирано соларно оборудване. За географското разположение на нашата страна препоръчителният ъгъл на наклон на слънчевите колектори е 20-30 градуса, когато инсталацията се използва само през периода април – октомври и 42-45 градуса, ако се използва целогодишно.

Плюсовете на соларните системи са много:

- Те се интегрират лесно във вече изградени сгради, като дори не е нужна преработка на ВиК мрежата;

- Слънчевите колектори като замесители на класическия ел. нагревател спестяват до 70% от разходите за битова гореща вода;

- Топлоподаването започва само 2 минути след излагането на слънчевите лъчи;

- Колекторите имат ниско тегло, здрава конструкция и са устойчиви на и работещи при всякакви атмосферни условия;

Отскоро към предимствата се добавя още едно, и то изключително важно - че вече можете да финансирате поставянето им по много изгоден начин. Това става чрез Програмата за кредитиране на енергийната ефективност в дома (REECL), единствена банка партньор на която е към момента е ОББ. Програмата е разработена от Европейската комисия, Европейската банка за възстановяване и развитие и Агенцията за енергийна ефективност на Република България и представлява кредитен механизъм в размер на 40 милиона евро за финансиране на енергийната ефективност в жилищния сектор. С нейна помощ и с помощта на потребителски кредит „Енергийна ефективност“ от ОББ можете да направите дома си наистина енергийно ефективен, като ще получите до 30% от дадените за това средства обратно под формата на безвъзмездна помощ.

Кредити и безвъзмездни помощи по програмата се предоставят при условия, че монтираните слънчеви колектори са посочени в списък, който можете да видите тук. Монтираните слънчеви колектори трябва да са нови, а не рециклирани или реновирани. Списъкът обаче не е затворен. Всеки продукт, който отговаря на условията за регистрация на програмата REECL, може да бъде включен.

Слънчевите колектори за топла вода са едновременно високотехнологичен, ефективен, удобен и изгоден избор за всяко домакинство. Ако заложите на тях, инвестицията със сигурност ще ви се отплати в дългосрочен план.

Повече информация за кредит „Енергийна ефективност“ от ОББ, както и стъпките за кандидатстване по него и за безвъзмездна помощ, може да откриете на http://ubb.bg/bg-BG/Page/645.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес