Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отоплението на биомаса: модерно, удобно, изгодно

23 юли 2015, 09:45 часа • 30606 прочитания

Знаете ли, че близо 65% от цялата енергия, която използваме у дома, отива за отоплението на жилището ни? Не би ли било хубаво да имаме източник на топлина, който е едновременно изгоден и екологичен?

Именно такъв е биомасата – алтернатива на традиционните енергийни източници, която напоследък добива голяма популярност. Терминът „биомаса“ означава органична материя с растителен или животински произход. Има различни видове биомаса, но от енергийна гледна точка интерес представляват дървесните пелети и трески, трици, слама, костилките от плодове и др. За добиването ѝ не е необходимо изсичане на дървета, а се използва дървесният отпадък.

Човечеството е преминало през няколко етапа на развитие на отоплителните уреди на биомаса - от примитивното огнище през затворената пещ до камините и модерните съоръжения. Съвременните уреди ни предлагат висока ефективност и намалена до минимум ангажираност по отоплителната инсталация. Те имат изключително висок коефициент на полезно действие (КПД) – до 95%, чрез точното дозиране на подаваното гориво и въздух. Днес разполагаме с технологии, чрез които отоплителната инсталация да е изцяло под наш контрол. Развитието на биоотоплението в световен мащаб е довело до появата дори на котли, при които обслужването се изразява в профилирането им от специалист само веднъж годишно.

В България поради географското й положение и редица други природни фактори биомасата има най-голям енергиен потенциал в сравнение с всички други енергийни източници. 35% от територията на страната ни е заета от гори, а отпадъчната биомаса възлиза на сериозно количество. А плюсовете на отоплението на биомаса са безспорни – то съчетава комфорт, достъпна цена на използваното гориво, опазване на околната среда и модерна техника, която е напълно автоматизирана и поради това много удобна.

Някои потребители се притесняват, че първоначалната инвестиция в печки или котли на биомаса ще се отрази зле на бюджета им. Преминаването към отопление на биомаса може да се случи и по изключително изгоден начин. Възможността за това предоставя Програмата за кредитиране на енергийната ефективност в дома (REECL), единствена банка партньор на която е към момента е ОББ. Програмата е разработена от Европейската комисия, Европейската банка за възстановяване и развитие и Агенцията за енергийна ефективност на Република България и представлява кредитен механизъм в размер на 40 милиона евро за финансиране на енергийната ефективност в жилищния сектор. С нейна помощ и с помощта на потребителски кредит „Енергийна ефективност“ от ОББ можете да направите дома си наистина енергийно ефективен, като ще получите до 30% от дадените за това средства обратно под формата на безвъзмездна помощ.

По програмата REECL се финансират:

- Високоефективни печки и котли на дърва (печки с подобрено горене и каталитични печки)

- Печки и котли на трици с автоматично подаване на горивото

- Печки и котли на пелети с автоматично подаване на горивото

- Печки и котли на брикети с автоматично подаване на горивото

- Печки и котли на слама с автоматично подаване на горивото

Финансирането се отнася до всички гореизброени уреди самостоятелно или заедно с окомплектовани системи за отопление и битова топла вода.

Ако отоплението на биомаса все още ви се струва екзотична идея, имайте предвид, че след началните вложения то ще ви носи само ползи в дългосрочен план. А модерните технологии, използвани при направата на уредите, и екофакторът със сигурност ще продължат да допринасят за растящата му популярност.

Повече информация за кредит „Енергийна ефективност“ от ОББ, както и стъпките за кандидатстване по него и за безвъзмездна помощ, може да откриете на http://ubb.bg/bg-BG/Page/645.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес