Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези надупени картофи с чесън вдигат настроението на всяка маса!

26 февруари 2024, 11:00 часа

Названието на ястието с така приготвени картофи е малко неприлично, но затова пък е весело и непременно ще разсмее седналите на трапезата. Не е известно на кого пръв му е дошла тази асоциация, но не може да се отрече, че е донякъде справедлива с издутия вид на печените картофи.

Надупени картофи с копър и чесън

Съставки: пресни картофи – 1 кг, чесън – 5 скил., краве масло – 100 г, копър, сол.

Как се готви?

Почиствате и измивате добре картофите – не ги белите. Включвате фурната на 200 градуса. Слагате картофите в тепсия. Наситняте копъра и чесъна. Разтопявате половината масло, поливате картофите с него, в тепсията сипвате малко вода против загаряне. Леко ги посолявате. Намалявате температурата във фурната на 170 градуса, поставяте тепсията в нея. Изчаквате 15 минути, разбърквате картофите. Печете до готовност. Може да завършите процеса тук, като извадите тепсията и поръсите картофите с наситнените копър и чесън.

По желание може и да ги сотирате – тоест, след изваждането от фурната да ги запържите бързо на силен котлон в разтопената друга половина на кравето масло. Така получавате надупени картофи соте. Сервирате ги топли, а поръсването с наситнените чесън и копър е винаги непосредствено преди сервирането.

Как да си приготвите вкусен солен КЕКС за закуска?

Надупени картофи с краве масло и зехтин

Съставки: картофи – 15 бр., чер пипер, чубрица, сол, зехтин, краве масло – 70 г.

Как се готви?

Без да белите картофите, ги почиствате с вода и домакинска тел – така е най-ефективно. Включвате фурна на 200 градуса. Намазвате керамичен гювеч с малко от зехтина, подреждате картофите в него. Поръсвате ги с подправките, върху всеки един картоф закрепвате по едно парче краве масло. Между самите картофи слагате масло, ако е хартисало, и поръсвате останалия зехтин. Намалявате фурната на 180 градуса и печете картофите 30 минути или до готовност. Изваждате ги от фурната, изчаквате леко да се охладят и да поемат пълноценно маслото и зехтина. Сервирате надупените картофи топли.

Надупени картофи с изобилни подправки

Съставки: картофи – 20 бр., зехтин – 4 с. л., сол, лимон – 1 бр., червен пипер, чер пипер, чубрица, мащерка, розмарин, чесън – 7 скил.

Как се готви?

Картофите не се белят, а се измиват старателно, като си помагате за почистването им с домакинска тел. Нарязвате ги на половинки. Застилате тавичка с хартия за печене (може и с алуминиево фолио) и ги подреждате върху нея.

Включвате фурната да загрява на 180 градуса. Наситняте чесъна. Обръщате специално внимание на сместа от подправки, като в отделен съд старателно разбърквате наситнения чесън, зехтина, чубрицата, солта, розмарина, мащерката, червения и черния пипер. Остъргвате кората на лимона, наситняте я и добавяте към тях. С готварска четка намазвате половинките картофи с така получената овкусителна смес. Намалявате фурната на 170 градуса и слагате тавичката в нея. Печете 30 минути или по ваша преценка до готовност.

Домашни солени кифлички: Хапнете ги с кафето

Надупени картофи с прясно мляко

Съставки: картофи – 1 кг, краве масло – 120 г, прясно мляко – 150 мл, чер пипер, чесън – 5 скил., сол.

Как се готви?

Почиствате старателно картофите, без да ги белите. Разрязвате скилидка чесън и натърквате тепсия с нея. Подреждате картофите в тепсията и ги поливате с прясното мляко.

Включвате фурната на 200 градуса. Наситняте чесъна, поръсвате картофите с него и с черния пипер, посолявате. Нарязвате маслото на парченца, слагате ги върху картофите и между тях. Сваляте температурата на фурната на 180 градуса и печете, докато картофите получат кафеникав загар.

Сервирате надупените картофи топли. Едно прекрасно мезе за бира!

Приятен апетит!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес