Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко време се вари компот от дренки

15 юни 2024, 05:00 часа

Дренките имат сладък вкус и приятен аромат, и са чест гост в многобройни кулинарни рецепти. Един от най-популярните начини за консервиране на този плод е чрез варене на компот. В следващите редове ще разгледаме колко време точно се вари компота от дренки и как да го приготвим, за да получим възможно най-добрия вкус и текстура.

Кой компот е най-добър при диария?

Как се прави компот от дренки?

Необходими продукти

  • Дренки - 2 кг
  • Захар - 7 до 8 супени лъжици за всяка буркан (или течен подсладител)
  • Вода

компот от дренки

Начин на приготвяне

  1. Измийте дренките и отделете по-меките плодове, ако има такива. За компотите са ви нужни добре узрели, стегнати и едри плодчета.
  2. Във всеки буркан сложете дренките по ваш избор - количеството плодове зависи от това дали предпочитате по-голямо количество сок или повече цели плодчета.
  3. Добавете захарта и водата в бурканите. Водата е добре да бъде филтрирана, за да се осигури чистота на компота.
  4. Затворете добре бурканите с капачките и ги поставете в голям съд или тенджера. Започнете да ги варите след като водата започне да кипи.
  5. Варете компота около 20 минути след завиране. Важно е да се отбележи, че дренките трябва само да се напукат, а не да се преварят.

Ето защо дренките са използвани в народната медицина още от древността

Компотът от дренки е не само вкусна и освежаваща напитка, но е полезен за стомашни нарушения и проблеми. С тази лесна и бърза рецепта можете да се насладите на вкусния вкус на този плод през цялата година. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес