Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се вари най-лесно жито за задушница

13 юни 2024, 16:30 часа

Задушница е специален ден в църковния календар, посветен на почитане на починалите близки. На този ден хората посещават гробища, преливат с вино и вода, и раздават жито и храна, приготвена в дома, за покой на душите на починалите. Традиционно, на задушница се приготвя жито за помен, което е важна част от обредите. В тази статия ще ви разкажем как да приготвите жито за задушница лесно и бързо.

Жито за Задушница - ето какво е особеното при приготвянето му

Необходими съставки

За да приготвите жито за задушница, ще ви трябват следните съставки:

  • Жито - 500 грама
  • Орехи - 1 чаена чаша (смлени)
  • Обикновени бисквити - 500 грама (смлени)
  • Лимонова кора - 1 супена лъжица (от един лимон)
  • Пудра захар - 1 чаена чаша

Приготвяне на житото

Подготовка на житото

Първата стъпка е подготовката на житото. Накиснете го в хладка вода с щипка сол за няколко часа, най-добре за една нощ. Това ще помогне за омекотяването му и ще ускори процеса на варене.

жито, задушница

Варене на житото

След като житото се е накиснало добре, го сложете в голям съд с вода, която го покрива с 1-2 пръста. Варете на тих огън за около 10 минути, докато омекне. По време на варенето разбърквайте внимателно, за да предотвратите залепване.

Отцеждане и охлаждане

След като житото е сварено, го отцедете от водата и го разстелете върху памучна кърпа на тънък пласт. Това ще позволи на житото да се отцеди от излишната вода и да изстине напълно.

Подготовка на останалите съставки

Докато житото изстива, настържете лимоновата кора, смелете орехите и бисквитите. Ако предпочитате, може да замените бисквитите с галета.

Рецепта за жито за Задушница

Смесване на съставките

След като житото е изстинало, го изсипете в голям съд и го разбъркайте с останалите съставки, без пудрата захар. Уверете се, че всички съставки са равномерно разпределени.

За финал

Разпределете житото за помен или в отделни чашки, или го сложете в голяма чиния. Поръсете обилно с пудра захар на дебел слой.

Тази рецепта е лесна и достъпна дори за хора без опит в кухнята. С малко внимание и любов, житото ще стане вкусно и любимо на всички, които го опитат.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес