Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се прави свинска мас – това е важно да го знаете

09 декември 2021, 15:55 часа

Приготвянето на свинска мас не е никак сложен процес. Дори прохождащите в кулинарията могат да се справят с тази задача, стига да вложат старание и да подходят с желание. Разбира се, има си тънкости и специфики, свързани с направата на свинска мас, но съвсем не смятаме, че биха саботирали намерението ви да се сдобиете с домашен животински продукт.

Какво трябва да знаем за приготвянето на свинска мас?

Свинската мас успява да придаде неповторим вкус на всяко едно печиво. Ястията, в които добавяме от този продукт, се сдобиват автоматично с хрупкава коричка и са по-апетитни от всякога.

Преди да стартирате с процеса, е важно да обърнете внимание на парчетата сланина. Най-важно е да е пресен продукт, да не е предварително осоляван или овкусяван. Опитайте да премахнете всички остатъци от месо по сланината, за да имате накрая перфектната свинска мас.

Когато направите това, нарежете парчетата на кубчета и ги прехвърлете в тенджера на умерен огън. Към 2 кг сланина се добавя 500 мл вода. Това се прави, за да не се запържва маста и да остане снежно бяла на финала.

Топене на свинска мас – ето така е правилно!

Ако в процес на топене забележите, че сланината започва да залепва по дъното на тенджерата, добавете още малко количество вода и разбъркайте. Важно е да отбележим, че по време на топене на свинска мас, се бърка непрекъснато. Може би това е считано за едно от най-досадните неща.

Накрая прецеждате топлата мас през марля и прехвърляте в буркани. Когато се охладят, съхранявайте в хладилник.

Нужна ли е специална обработка на сланината преди това?

За да сте сигурни, че маста ще се получи перфектна – такава, каквато целите, може преди да разтопите сланината, да я залеете със студена вода и да я оставите да се накисва за половин денонощие. През това време водата се подменя на няколко пъти. По този начин се премахва кръвта от сланината на прасето.

Има различни варианти за направата на свинска мас, но този е най-лесен и най-сполучлив!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес