Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето ТАЗИ подправка слага баба на боба за Бъдни вечер и той е по-вкусен от всякога

17 декември 2021, 16:11 часа

По традиция на Бъдни вечер на трапезата ни се поднасят единствено постни ястия. Бобовите храни задължително присъстват, тъй като се счита, че колкото са бобчетата в гърнето, по толкова да се множи имането в семейството.

В различните краища на страната приготвят боба по различни рецепти. Някъде с него пълнят сухи червени чушки, на други места го готвят като супа или го пекат в тавата. Готвеният в глинено гърне боб обаче си остава най-вкусен и най-апетитен. Всяка една подправка овкусява съвършено добре бобчетата и накрая уханието е незаменимо.

Пробвате ли тази рецепта за боб по шопски, ще забравите за всички други

Какво да сложим в гърнето при боба?

Има няколко основни продукта, които задължително да добавите в гърнето – боб, домати, чушка, морков, лук. Подправките, които нашите баби задължително са поръсвали, са следните: чубрица, риган, сминдух, дивисил, джоджен. Когато поръсвате от джоджена, не щадете съдържанието в пакета. Тази билка овкусява храната по начин, който никоя друга подправка не успява.

На финала обаче не забравяйте да добавите и няколко сушени люти чушлета. Те не само ще придадат закачлива пикантност на ястието, но и ще го дарят с повече вкусове.

Добавете тези подправки в гърнето при боба и вечерята на Бъдни вечер ще се помни дълго време от цялото ви семейство!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес