Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как цяла зима да имате свеж босилек под ръка

10 август 2022, 10:27 часа

Босилекът е една от подправките, любима на много хора. Тя може да се добавя към салати, предястия, основи ястия и всякакви видове разядки. С босилек се приготвя ароматно и вкусно песто.

Ако се чудите как можете да съхраните пресни листа босилек през зимата, веднага ще ви издадем един малък кулинарен трик.

Днес ще ви разкажем какво трябва да направите, стъпка по стъпка, за да имате под ръка свежи листа от босилек.

Ето и какви продукти са ви нужни:

• босилек - 500 г свежи листа;

• сол – едра;

• зехтин.

Начин на приготвяне:

Ако използвате домашен босилек, още по-добре. Нужно е да подберете онези листа, които не са твърде големи, нито прекалено малки. Следващата стъпка е да ги измиете под течаща студена вода. Имайте предвид, че листата на босилека са прекалено нежни, затова много трябва да внимавате, когато ги почиствате.

Как да си отгледате босилек на терасата?

Листата се подсушават, притиснати леко в домакинска хартия. След това се подреждат на дъното на буркан от 200 мл. Той трябва да е предварително стерилизиран.

Стерилизацията е много лесна. Бурканите се измиват, поставят се във фурна и се нагряват до 120 градуса. Когато се извадят от фурната, се охлаждат и след това се пълнят с листа от босилек.

Най-отгоре листата се поръсват с едра сол и след това се поливат със зехтин. Поставя се капачка и се оставят на хладно и тъмно място.

Така съхраняван, босилекът се запазва свеж за цели 5 месеца.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес