Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тревога: 28 прокурорчета като Гешев, ако се махне фигурата на главния прокурор

14 юни 2023, 08:31 часа • 2449 прочитания

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев призова внимателно да се пипат промени за премахване изцяло фигурата на главния прокурор от Конституцията, защото това крие много рискове.

"Вратата за дискусии затова дали да се премахне фигурата на главния прокурор е отворена. Ако се премахне главният прокурор, има риск да се стигне до феодализация на прокуратурата и вместо един главен прокурор, да се появят 28 малки главни прокурорчета в областните градове", предупреди Дечев. Той припомни, че в исторически план когато е имало овластена с пълна власт монархия, решенията са били две - или на народа му писва и "отрязва главата на монарха", или монархията придобива статут на институция с представителни функции.

Още: Дишева: Новият главен прокурор не трябва да е от кръга на Гешев

Пред bTV Дечев настоя да се запази длъжността на главния прокурор. Изключително опасна е идеята главен прокурор да се избира от целия народ. Този състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) е компрометиран и не трябва да избира нов главен прокурор, изтъкна още Емил Дечев.

Той се надява президентът Румен Радев в разумно време да подпише указа за уволнението на Иван Гешев. 

Според него иначе главният прокурор Иван Гешев вероятно е питан за „Барселонагейт“ и златните кюлчета в Европейския парламент в Страсбург. Не останах с впечатление обаче от разговорите с европейските депутати дали Гешев е казал нещо ново, каза той, уточнявайки, че изслушванията пред LIBE както на Гешев, така и неговото са били при затворени врати и нито Гешев е чул неговото изслушване, нито Дечев е чул това на Гешев. 

Това, което може да се направи като извод е, че при положение, че Гешев е говорил не повече от 15 минути, едва ли е имало някакви сензационни разкрития от негова страна, обясни Дечев, който не е забелязал изненадани лица и хора, които са чули нещо сензационно от твърденията на обвинител номер едно.

Дечев не е говорил за нови факти, а е запознал европейките депутати с механизма за разследване на главния прокурор и заместниците му и идеите за промяната на Конституцията, които за тях имат значение.

Това, което направило впечатление на депутатите от Европейския парламент за случаи, които се знаят от години, изведнъж се появила необичайна изненадваща активност от страна на главния прокурор и институцията на прокуратурата, посочи заместник-министърът на правосъдието.

Още: Радост ли е краят на Гешев

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес