Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сдружение на кметовете благодари за върнатия праг от 100 души за избор на кмет

08 май 2021, 20:59 часа • 9790 прочитания

След промените в Изборния кодекс и Закона за административно-териториално устройство през 2016 г., когато прагът за образуване на кметство беше променен от 100 на 350 души по постоянен адрес, Национално сдружение на кметовете на кметства в Република България (НСККРБ) прие за своя кауза да върне правото на хората в малките населени места да избират своя кмет.

"Не защото повечето от нас са пряко засегнати от промяната – напротив, болшинството кметове в Сдружението управляват многолюдни села и градове, а защото видяхме една  несправедливост, облечена в закон", се казва в отворено писмо на сдружението на т.нар. "малки" кметове. То е адресирано до всички парламентарно представени политически сили в парламента.

Те допълват, че след поредици от срещи, кореспонденции и разговори през годините 45-ото Народно събрание се вслуша в гласа на избирателите си от малките населени места и възстанови конституционното им право за определен вид избор – най-важния за тях, защото селският кмет не е просто управник. Хората виждат в негово лице доверен човек и правилното е да го избират лично.

УС на НСККРБ и членовете му благодарят на парламентарно представените политически партии за разбирането и волята им с параграф 66 в Изборния кодекс да заменят числото 350 със 100 в чл. 14 от Закона за административно-териториалното устройство.

"Благодарим, че коректно и навременно изпълнихте поетия ангажимент към нас. От 1995 г. цифрата на изборния праг е променяна 8 пъти. При консолидацията, която успяхме да постигнем днес, ние сме уверени в устойчивостта ѝ", посочват от сдружението с председател Румен Стоянов. 

"Като представители на най-малката, но най-многобройна единица на изпълнителната власт сме убедени, че можем да работим ползотворно със законодателната власт и вашето решение го доказа. Надяваме се, че и парламентарната група ГЕРБ - СДС, която не подкрепи предложението, ще обърне фокуса и към желанията на жителите в малките населени места", допълват от организацията.  

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес