Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новото правителство - кой ще го направи и кой ще е вътре?

03 април 2017, 08:00 часа • 3032 прочитания

Кой ще влезе в новото българско правителство? Кой всъщност ще го формира? Засега официална информация няма, но като най-близка възможност изглежда коалицията между ГЕРБ и "Обединени патриоти". Отворен остава въпросът дали и "Воля" ще се присъедини, като преговорите - явни и не толкова явни, продължават.

Според различни слухове премиер задължително ще е Бойко Борисов, след като през миналата седмица и от ЕНП са дали благословия за този вариант. За министри се спрягат отново Владислав Горанов, Лиляна Павлова, Николина Ангелкова, Ивайло Московски и Томислав Дончев. Нови попълнения ще са Красимир Каракачанов - който може да поеме отбраната, и Валери Симеонов с ресор енергетика. За земеделски министър бил обсъждан Румен Христов от СДС - препоръчал го Симеонов. Тази правителствена конфигурация се разпространява от медии, близки до Патриотите, коментира в. "Сега". Екатерина Захариева е в сметките за правосъден министър, но и за еврокомисар. Димитър Главчев от ГЕРБ е обсъждан за шеф на парламента.

Очаква се преговорите за съставяне на правителство между ГЕРБ и ОП да продължат тази седмица, след като започнаха в петък (31 март). Според повечето политически наблюдатели Бойко Борисов ще опита най-напред коалиция именно с националистите. Според окончателните резултати от изборите, обявени от ЦИК, в новия парламент ГЕРБ ще има 95 депутати, БСП - 80, Обединените патриоти - 27, ДПС - 26, а "Воля" - 12 мандата. ГЕРБ и "Обединените патриоти" биха имали 122-ма депутати.

Нова оферта на ГЕРБ отправи и Веселин Марешки. По Нова телевизия той посочи кой е "най-европейският вариант" за съставяне на правителство - "този, в който участват единствените евроатлантически ориентирани формации - ГЕРБ, ДПС и "Воля". Преди няколко дни той обяви и екстравагантната идея партията му "Воля" да кандидатства за членство в Европейската народна партия.

Други възможни според него варианти са коалиция между ГЕРБ и "Воля", както и с участието на ОП. Марешки съобщи, че ще подкрепи управление само след коалиционно споразумение и реално участие в него.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес