Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мая Манолова: Проблемът с ранобудните като че ли е, че при тях искания няма

20 ноември 2013, 08:41 часа • 29930 прочитания

Проблемът с ранобудните като че ли е, че при тях искания няма. Искането за оставка не е идея, не е предложение, то е ултиматум. Това каза пред Нова телевизия зам.-председателят на НС Мая Манолова.

Диалог е невъзможен, ако едната страна крещи, тогава няма диалог. Мисля, че освен да се събудиш рано, е важно какво ще свършиш и след това. Досега не виждам идея, подчерта Манолова.

Всеки пресцентър и всяка партия работи с опорни точки по дадени теми. Опорните точки се пишат от различни хора, аз също съм писала за ПГ, за Изборния кодекс и др. и в нашия пресцентър има достатъчно млади хора с авангардно мислене. Опорните точки за това са опорни, не са инструкция. Аз нямам притеснения да казвам истината. Когато съм имала информация за плащане на щурмовашки групи, на агресивно настроената част да радикализира протестите, аз съм го казвала. Обикновено информация не ми идва от опорни точки, а от различни източници. Може би е имало някаква информация от пресцентъра на МВР, каза Манолова.

Запитана защо през февруари хората с камъните, бяха наречени рупор на свободата, а сега се наричат метежници, които искат да правят провокации, Манолова каза, че и сега огромната част от хората са на улицата по собствена воля, включително и голяма част от студентите. "Напоследък в последните протести видяхте как се смениха лицата от протеста, който беше през деня, организиран от студентите и тези, които дойдоха вечерта на 12-ти. В 22 ч. вечерта лицата бяха различни. Какви опорни точки са ми нужни, за да видя това", запита реторично Манолова. Тя добави, че е имало от нужда от митинга на БСП в събота и той си е свършил работата. Трябваше пред медиите да излезе и другата България, която не е всеки ден по телевизиите.

За това дали ще има предсрочни избори, Манолова каза, че каквито и социологически изследвания да се вадят, те са достатъчно условни. Ще има избори през май и е нормално всички да се съобразим с резултатите от тези избори. Някакви решения по тази тема не са обсъждани. Към този момент въпросът с предсрочните избори не стои. Зависи от това как ще си свърши работата правителството, как ще се подобри животът на хората, как ще се рестартира икономиката, подчерта зам.-председателката на НС.

ГЕРБ няма как да се върне във властта. При оставка на правителството следващите избори ще ги прави служебно правителство, което ще бъде назначено от президента Плевнелиев под диктовката на Борисов. Не е изключено част от лицата на ГЕРБ да участват в това служебно правителство. Всички разбрахме как беше назначен предишният парламент. Изборите трябва да бъдат честни. Хубаво е да се приеме и Изборният кодекс, в който ще има сериозни спирачки върху всички стари практики. Вече само печатницата на БНБ ще печати бюлетините, коментира Манолова.

За Христо Бисеров, Манолова коментира, че това, че се забогатява от властта не е новина. "Има съмнения по отношение на маса политици, като започнем от президента и свършим до еди-кой си общински съветник. Това, че за първи път се предприемат действия срещу някого на такава висока позиция, представител на управляващите, това е новина. Това, което е истина е, че има данни, с които са се заели съответните органи, всички са се заели достатъчно сериозно с цялата строгост на закона. Въпросът е да няма двоен аршин между твои и чужди", подчерта Манолова.

По темата за протестите, тя припомни, че днес те са четири на брой. "Очевидно енергия има много. Ако може цялата енергия за протести в обществото да я насочим към градивни неща", призова Мая Манолова.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес