Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Крахът на това управление е измамно: Експерти за рискове пред властта

12 декември 2023, 08:45 часа • 1748 прочитания

Крахът на това управление в мит и е измамно. Управлението си функционира доста прилично. ГЕРБ и ДПС си имат достатъчно власт и в момента. Случилото се с Шенген не помага на управлението ни, важното обаче е, че всички заеха позицията, че не сме страна втора ръка. Това коментира социалният антрополог Харалан Александров в ефира на Нова телевизия.

Бившият енергиен министър Мирослав Севлиевски смята, че няма ли „Продължаваме промяната”, управлението изглежда легитимно. "Да, силните фигури изглеждат Борисов и Пеевски, но те са нелегитимни без ПП. Няма ли ПП управлението изглежда нелегитимно", обясни той.

ОЩЕ: Предложение от ГЕРБ: Борисов премиер, Пеевски - вице

Според политолога Петър Чолаков тази игра с Делян Пеевски вицепремиер и Бойко Борисов премиер може да е и в други варианти. "Може Пеевски да е премиер, Доган - вицепремиер, а Борисов да е секретарка някъде. Пускането на Пеевски напред цели да унижи „Продължаваме промяната”, каза той.

По дъмите му въздушният Шенген е по-добро от нищо. "Евроатлантизмът е важна ценност, но келепирът се оказа по-важната”, заяви той.

„Ако Пеевски и Борисов имаха толкова сила, която да ги удовлетворява, нямаше да имат такова демонстративно поведение. Лидерското поведение показва известни дефицити”, заяви от своя страна журналистът Асен Григоров.

ОЩЕ: Борисов, Пеевски и Петков: Искаме пълноправно членство в Шенген, не само по въздух (ВИДЕО)

"Шенген, еврозоната и другите геополитически задачи пред България не са задължение само на управляващите партии, а на всички. ДПС направиха много България да стане член на НАТО и ЕС. Евроатлантици днес са само тези, които смятат, че Путин е агресор, че големите държави не трябва да нападат малките”, заяви Севлиевски.

Чолаков е убеден, че сме покрили всички изискванията за Шенген. „Трябва да се опитваме да бъдем реалисти, няма как да удряме с юмрук по масата и да поставяме условия на австрийците.”

„Трябва да се припомни на Австрия, че може да си ограничи границите си, не да ни задържат за Шенген. Ако е толкова зле Шенгенското пространство, да вземат да го напуснат самите те. Въздушен Шенген си е Шенген”, подчерта още Григоров.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес