Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иван Костов: Демокрацията в България е в упадък

11 април 2019, 09:00 часа • 10803 прочитания

"Много малко е известно, че според критериите на Freedom House в сравнение с 2008 година демокрацията е в упадък и отстъпление, тя е била консолидирана, а сега е полуконсолидирана. Ние сме в регрес и е много голям въпросът защо сме в регрес. Защо не запазихме онази позиция и онези оценки." Това каза бившият министър-председател на България Иван Костов в интервю за bTV във връзка с излизането на книгата му "Свидетелства за прехода". 

Костов допълни, че неспечелената битка е тази за децата и учениците, които днес са напълно безпомощни да  осмислят нещата около себе си. "Големият ни дълг е към тях, те не могат така да бъдат пуснати в живота, те няма да бъдат конкурентни европейски граждани."

По думите му рецептата за прехода е била грешна. Дори в в страните, където е дала блестящи резултати се е оказало, че демокрацията има сериозни дефицити.

Костов призна, че една от най-големите грешки е била, че не е бил извършена декомунизация. По думите му самото общество не е имало такава нагласа, не е имало мнозинство за такова нещо. Според бившия премиер е трябвало да има пълна промяна в учебниците по история, в програмата по литература и други неща, които учат децата, за да се образоват така че да са убедени в демокрацията. 

Костов допълни, че не се гордее с това, че е лишил БНБ от нейната парична политика заради въвеждането на валутния борд. 

Той призна за своя слабост, че се предоверява на хората. 

Относно Апартаменгейт бившият министър-председател уточни, че живее в своя къща от 1981 година. 

За 20-та годишнина от бомбардировките на НАТО над Сърбия Костов отбеляза, че никой не чества истинската заплаха за България, когато 1 млн. косовски албанци са се насочили към границата ни. Страната ни е дала втора по големина помощ за хората в бежанските лагери тогава. 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес