Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Боил Банов: Има тревожни сигнали, свързани с разпределението на парите за читалищата

01 септември 2017, 13:22 часа • 1793 прочитания

Има тревожни сигнали, свързани с разпределението на държавната субсидия за читалища в отделни селища и общини на страната. Това каза министърът на културата Боил Банов по време на петъчния парламентарен контрол, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Банов поясни, че Министерство на културата се отнася с нужното внимание и загриженост към тези сигнали. „Отчитаме, че тук става въпрос не само за предприемането на мерки за усъвършенстване на действащия механизъм, но са налице и предпоставки за инициирането на широка дискусия сред различните заинтересовани страни, ангажирани с развитието на читалищната дейност“, каза министър Банов. По думите му в същото време е нужно взаимодействие и сътрудничество както между самите читалища, така и между читалищата и общините.

Министър Банов поясни, че спорът между отделните читалища и представителите на местната власт се случва във време, когато се насърчава партньорството и споделянето на ресурси за постигането на обществено значими цели. Той поясни, че от Министерство на културата са в течение на зародили се конфликти в Община Дряново още от момента на тяхното възникване. „Своевременно съобразно компетенциите си сме предприели различни стъпки.

Една от тях бе и въвеждането през 2015 г. на нови указания за дейността на комисиите, извършващи разпределение на годишната държавна субсидия за читалищата“, коментира министърът. По думите му с въвеждането на тези указания се цели да насърчи работата на читалищната мрежа и да се създаде обвързаност с общинските и областните администрации. Банов уточни, че в продължение на тази политика през настоящата година е била въведена нова информационна карта.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес